Българската държава няма да търпи насилие над българите в Република

...
Българската държава няма да търпи насилие над българите в Република
Коментари Харесай

Радев след среща с Пендиков: България няма да търпи насилие над македонските българи и над своите граждани

Българската страна няма да търпи принуждение над българите в Република Северна Македония и над своите жители и ще употребява всички национални и интернационалните принадлежности за отбрана на техните права. Това съобщи президентът Румен Радев на среща в президентската институция с Христиан Пендиков, който бе атакуван в град Охрид, поради намерено отстояваната си българска еднаквост. България е уведомила своите интернационалните сътрудници за следващата антибългарска акция в РСМ, която ескалира през последните дни, оповестиха от прессекретариата на президента.

Институциите в РСМ би трябвало да потвърдят с каузи, че не са съпричастни към насажданата от десетилетия ненавист към България, резултат на която са палежите и стрелбата по културни клубове и насилието против македонските българи и български жители, като отговорните за тях бъдат разкрити и дейно осъдени, акцентира президентът. Отношението на РСМ към закононарушенията от ненавист против македонските българи е от основно значение освен за двустранните връзки, само че и за европейската вероятност на страната, уточни президентът. Румен Радев съобщи, че България ще следи за дейностите на институциите в РСМ за гарантиране на живота и здравето на своите жители, които макар систематичните репресии, не престават да отстояват своята българска национална еднаквост.

Вписването на българите в конституцията на РСМ е залог за нейната европейска вероятност, както и действителното ангажиране на институциите с изкореняването на езика на омразата към България и българите и осъществяване на двустранния контракт за добросъседство, уточни още президентът.

Президентът Румен Радев поздрави майката на Христиан Пендиков за това, че е отгледала заслужен наследник, а Христиан – за смелостта му да отстоява българското си име./БГНЕС

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР