Българската държава има възможност да подготви екип, който да се

...
Българската държава има възможност да подготви екип, който да се
Коментари Харесай

Проф. Петър Гецов: Имаме възможност да обучим екип за нов космически полет

Българската страна има опция да приготви екип, който да се включи в нов галактически полет, твърди шефът на института за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките проф. Петър Гецов. Това стана ясно на 60-тата годишнина от изстрелването на първия неестествен сателит. На събитието по този мотив, посланикът на Руската Федерация в Република България Анатолий Макаров удостовери, че следва идната галактическа експедиция ще бъде руско-българска.

България е и измежду топ 3 на страните, които създават галактически храни. Ние сме шестата страна в света, която има космонавт и се нареждаме на челните места по създаване на нови технологии. Това е и повода посланикът на Руската Федерация в Република България Анатолий Макаров да е уверен, че ще има нов полет, в който ще вземат участие и българи.
Анатолий Макаров, ексклузивен и пълномощен дипломат на Руската Федерация в Република България: Ще летим още дружно. Виждате, че първата стъпка е била направена с този „ Спутник 1 “. Ще имаме общ полет - руско-български.
Според шефа на института за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките, проф. Петър Гецов, бъдещите космонавти могат да бъдат подготвени в България по какъв начин да извършват дилемите си по време на полета и по какъв начин да работят с апаратурата, с която ще бъде оборудван летателният уред. Все още страната ни няма симулатор, с който да придобият действителна визия за престоя си в Космоса. Въпреки това страната ни е в челните места в международен мащаб в развиването на галактическите технологии. Сред тях са основаването на дронове и безпилотни летателни апарати. В България се вършат и сензорите за радиация, с които е оборудван спътникът към Марс. На борда на Международната галактическа станция също има наша инсталация.

проф. Петър Гецов, шеф на института за галактически проучвания и технологии към Българска академия на науките: Всички опити до момента са свързани с радиацията, с психо-физиологичното положение на хората в такива условия и както споделих с изхранването.
България се гордее и с това, че сме първата страна, която през 1988 година за първи път качва преносим компютър на борда. Учените от Българска академия на науките основават и първия комплекс за проучване на над 80 индикатори на човешкия организъм в галактически условия. Всичко това свидетелства, че традициите в галактическите науки не престават и България остава измежду водещите страни в основаването на галактически технологии.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР