Българската държава е длъжник на сънародниците ни от Западните покрайнини

...
Българската държава е длъжник на сънародниците ни от Западните покрайнини
Коментари Харесай

Александър Димитров: В Босилеград няма място за оптимизъм

Българската страна е дебитор на сънародниците ни от Западните околности поради това, че разреши дълги години сръбската страна да ги асимилира, без да се опита да ги отбрани. Това сподели Александър Димитров от Босилеград, ръководител на Сдружение „ Глас “.
През последните години има някакво оживление в Западните околности, само че не е задоволително, показа той. По думите му, " по тези места няма място за оптимизъм ". Населените места се обезлюдяват, стопанската система запада, а младите бягат в търсене на по-добро бъдеще. Обезлюдяването на Босилеград е необратим развой, счита Димитров: „ Този край е доста, доста зле. Хората са извънредно принудени да го напущат и го вършат всеобщо. “

Добрият климат на българо-сръбските политически връзки постоянно отсъства на локално равнище и подобен е казусът с Босилеград, макар че националните малцинства са измежду значимите залози за европейския път на Сърбия, посочи Александър Димитров. Според него хората не са задоволително осведомени с правата си, а това рефлектира върху тяхното самочувствие. " Всеки ден би трябвало да отстояваме по нещо, свободата и демокрацията не идват безплатно ", споделя още той пред БНР.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР