Българската болнична асоциация (ББА) се включи в спора между Българския

...
Българската болнична асоциация (ББА) се включи в спора между Българския
Коментари Харесай

Болниците са против замяната на медикаменти в аптеките без лекарско разрешение

Българската болнична асоциация (ББА) се включи в разногласието сред Българския лекарски съюз (БЛС), Българския фармацевтичен съюз (БФС) и здравния министър Христо Хинков дали би трябвало да има опция за подмяна на медикаменти с техни генерични разновидности в аптеките. В свое мнение асоциацията се афишира изрично в поддръжка на позицията на БЛС, че не би трябвало да се позволява замяната на лекарства без лекарско решение за това.
Прочетете още
От болничната асоциация считат, че защото отговорността за лекуването и здравето на пациента нормативно и медицински пада върху лекуващия му доктор, предлагането на БФС фармацевтите да могат да заменят постановен от лекаря медикамент с лекарствен артикул на различен производител не би трябвало да се вкарва като процедура даже при единодушие на пациента.

Асоциацията упорства замяната на медикаменти да е допустима само със глоба на лекаря според член 34 от Наредба № 4 за Условията и реда за определяне и разпределяне на лекарствени артикули. Българската болнична асоциация не е срещу въвеждането на опция за генерично заменяне на лекарства, само че държи това да става единствено с категорично решение на доктор. " Назначеното от него лекуване е функционалност на диагнозата, която е сложил и той единствен носи отговорност за живота и здравето на пациента ", допълват от ББА.

От болничната асоциация изясняват, че диагностичния развой при лекуването на един пациент е сложен, като включва клиничен обзор, параклинични данни, диференциална диагноза и диагноза, не е от компетентността на фармацевтите и по тази причина не би трябвало да се позволява те да взимат решение за замяната на медикаменти. " Подобна процедура не е в полза на самия пациент, нито на постигането на първокласен резултат при неговото лекуване ", считат още от организацията на лечебните заведения, написа news.bg.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР