Българската биотехнологична компания Nasekomo, която се занимава с отглеждането на

...
Българската биотехнологична компания Nasekomo, която се занимава с отглеждането на
Коментари Харесай

Българската Nasekomo привлече €8 млн. за своите 100 роботизирани фабрики

Българската биотехнологична компания Nasekomo, която се занимава с развъждането на инсекти за производството на висококачествени протеини, притегли 8 млн. евро в кръг на финансиране от Серия А. Капиталът ще послужи за построяването на необятна мрежа от десетки авангардни заводи в цяла Европа.

Инвестиционният кръг е управителен от фонда Invenio Partners, който е фокусиран върху района на Югоизточна Европа. Участие са взели и други частни вложители, показват от Nasekomo.
Кои са Nasekomo и какво вършат?
Компанията нашумя още със основаването си през 2017 година с помощта на към момента футуристично звучащата концепция да създава хранителни протеини от инсекти.

Стартъпът се спря на ларви на мухата Black Soldier, защото производството на протеин от тях е бързо поради късия цикъл на живот на насекомото. Крайният артикул служи за изхранването на други животни, а добавената стойност е, че въпросните мухи спомагат за преработването на органични боклуци, защото се изхранват с тях.

Целта на Nasekomo е да реши казуса с неналичието на протеини на фона на предстоящото в дълготраен проект последователно привършване на питателните запаси. В международен мащаб тематиката за производството на протеини от инсекти е доста настояща поради позитивния си отпечатък върху околната среда.

Нуждата от протеини в световен проект се чака да нарасне с към 70% през идващото десетилетие. Още преди години Организация на обединените нации се произнесе, че насекомите могат да бъдат резистентен източник на хранителни субстанции за разрастващото се население на планетата.

Мнозина считат, че насекомите са храната на бъдещето. Засега те се употребяват най-вече за фуражи. В бъдеще се чака, че ще влязат в приложимост в химическата и фармацевтичната промишлености.
От 1 до 100 заводи
Nasekomo основа своята първа плантация покрай София. С привлечения в този момент запас от 8 млн. евро възнамерява да разшири мрежата си от авангардни роботизирани уреди за така наречен биоконверсия на инсекти. Целта е до 2030 година да сътвори 100 такива франчайз заводи в цяла Европа.

Първата се чака да стартира работа през 2025 година Ще бъде ситуирана в България и ще е в партньорство с локален бизнесмен.

В основата на проекта стои построяването на 100 заводи под франчайза на Nasekomo със лични роботизирани технологии с изкуствен интелект. В края на 2023 година стартъпът разгласи значимо стратегическо партньорство в тази посока със Siemens България, част от международния водач в региона на цифровите технологии Siemens AG.

Преди Серия А Nasekomo има притеглен капитал на стойност 2.5 млн. евро по Националния проект за възобновяване и резистентност на България, финансиран от Европейски Съюз. С обществените средства компанията възнамерява да реализира етапа на научноизследователска и развойна активност на своя план за разширение.

През юли 2023 година Nasekomo откри своя Център за върхови достижения за инсекти (NICE) и означи първия цялостен индустриален цикъл в предприятието си – от генетичното възстановяване на насекомите до производството на крайни артикули, вследствие на което беше доставена първичната партида протеинови брашна за храна на домашни любимци.

Очаква се, че бъдещите 100 заводи за биоконверсия в мрежата на Nasekomo ще преработват до 100 000 тона биологични боклуци в скъпи протеини от инсекти, масла и органични торове за почвата.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР