Българската банка за развитие подписа споразумение за 175 милиона евро

...
Българската банка за развитие подписа споразумение за 175 милиона евро
Коментари Харесай

Подпомагат със 175 млн. евро малки и средни компании с рисков профил

Българската банка за развиване подписа съглашение за 175 милиона евро с Европейската капиталова банка.

Целта и на двете съглашения е да бъдат подкрепени български дребни и междинни компании, изключително тези с по-рисков профил и неспособност за обезпечения. Българската банка за развиване ще създаде схеми, които би трябвало да подкрепят дигитализацията и зелената промяна в фирмите.

Церемонията по подписването се състоя в Гранитната зала на Министерския съвет и на на нея участваха министърът на нововъведенията Милена Стойчева, финансовият министър Асен Василев, вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова, както и членовете на Управителния и Надзорния препоръки на ББР.

Средствата са обезпечени с държавна гаранция, утвърдена от Министерския съвет. С предоставения запас ББР ще поддържа компании, чиято активност е наранена от нарушените вериги на доставки, високите цени на електрическа енергия и последствията от войната в Украйна. “Българските компании към момента се възвръщат от Ковид рецесията, нарушените доставки, високи цени. Групата на Европейска инвестиционна банка имаме удоволствието да засилим още повече съдействието си с ББР - дълготраен наш сътрудник и да обединим напъните си в поддръжка на икономическият напредък и ускорение на екологичния преход на българската стопанска система ”, сподели вицепрезидентът на Европейска инвестиционна банка Лиляна Павлова. “ЕИБ е дълготраен сътрудник на българската страна и ББР, и финансирането което получаваме има доста мощен фокус върху зелената стопанска система и дейно прекосяване към зеления преход. Благодарение на тази гаранция получаваме достъп до финансиране на преференциални условия от първокачествен заемодател ”, уточни министърът на нововъведенията Милена Стойчева и добави, че подписването на това съглашение в този миг демонстрира увеличаващото се доверие към България от страна на европейските институции. Ключова поддръжка за дребния и междинен бизнес ще обезпечи и гаранционното съглашение, което също се подписа сред ББР и Европейския капиталов фонд по стратегия InvestEU в размер на 45,5 млн евро. Отпуснатите средства ще подкрепят за по-рискови дребни и междинни компании, както и за тези които не разполагат с задоволително обезпечения.

 
Източник: euronewsbulgaria.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР