Българската банка за развитие облекчи условията за погасяване на безлихвените

...
Българската банка за развитие облекчи условията за погасяване на безлихвените
Коментари Харесай

ББР облекчи условията за погасяване на безлихвените заеми на безработните заради COVID-19

Българската банка за развиване облекчи изискванията за погасяване на безлихвените заеми за хора, които са изгубили работата си по време на пандемията. Банката създаде специфична Covid-схема, отпущането на заеми по която завърши през август 2021 година, само че продължава изплащането на към този момент насъбраните отговорности. 

ББР е сключила анекси с 9 търговски банки-партньори за промени в гаранционната си стратегия за разпределяне на безлихвените заеми. Промените целят облекчение на клиентите по към този момент отпуснатите заеми и бяха утвърдени с решение на Министерски съвет от 7 юли 2022 година Те включват опция за по-дълъг период за издължаване и разрешават гратисният интервал да се употребява на части.

Към момента анекси към гаранционните съглашения са подписани с Уникредит Булбанк, Юробанк България, ОББ, Кей Би Си Банк България (преди Райфайзен Банк България), Общинска банка, Алианц Банк България, Инвестбанк, ЦКБ и Търговска банка Д.

Предвижда се опция за договаряне с комерсиалните банки на по-дълъг период на издължаване на получените средства - до 7 години вместо досегашните 5 години. 

Промяна има и при гратисния интервал. В сходство с постигнатите сред клиента и комерсиалната банка договорености той ще може да се употребява на части, посредством повече от едно изменение на договорите за заем, и да не е привързан с редовността на заемите. Досега рамковите условия на програмата позволяваха най-малко 6 и най-много 24 месеца гратисен интервал. Въпреки това по-малко от половината от дейните заеми плануват оптималния период. 

Очакванията  са, че с увеличението на оптималния период на заемите с още 2 години банките и техните клиенти ще бъдат по-спокойни при избирането на оптималния гратисен интервал, следван от по-дълъг период за издължаване и надлежно по-ниска вноска по заемите, разясняват от Българската банка за развиване.

Улеснен е и редът за предявяване на гаранции по програмата. Промяната задължава банките да не афишират предварителна дължимост преди приключването на 90 дни просрочие.

Отпада и срокът, в който банките бяха задължени да подават в съда документи за издаването на заповед за осъществяване или да предявят иск за вземанията си по заемите. Това е в помощ на кредитополучатели, които макар краткотрайните си усложнения поставят старания да погасят отговорностите си. 
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР