Българската банка за развитие (ББР) осигурява възможности за инвестиционно и

...
Българската банка за развитие (ББР) осигурява възможности за инвестиционно и
Коментари Харесай

ББР ще отпуска оборотно финансиране за държавни и общински болници

Българската банка за развиване (ББР) обезпечава благоприятни условия за капиталово и оборотно кредитиране на държавните и общински лечебни заведения. Това сподели служебният министър на нововъведенията и растежа Росен Карадимов по време на среща с шефовете на 84 държавни и общински лечебни заведения, представен от БГНЕС.

По думите му в новата тактика на ББР опазването на здравето е заложено като приоритет.

„ Особено наблягам опциите за оборотно кредитиране, тъй като банката е в положение да даде средства на лечебните заведения, тъй че да бъдат изчистени техните задължения към доставчиците. По този метод банката би станала единственият заемодател на лечебните заведения. Тя ще продължи да бъде пазарен заемодател, само че по-голям е резултатът, че тя ще може да управлява финансовите и паричните потоци на лечебните заведения ”, съобщи министър Карадимов.

Вторият инструмент е, че ще предложим да вземат участие по оперативните стратегии, които Министерството на нововъведенията и развиването ръководи, а третият метод е по линия на Фонда на фондовете, сподели още министърът. „ Той ще показа опциите по новите стратегии. Това е „ Региони в развиване “. Фактически лечебните заведения ще имат достъп до 420 млн. лв. ”, добави министър Карадимов.

Той изясни, че концепцията е колкото е допустимо дружно с Министерството на здравеопазването да се предложат тези механизми, които лека-полека да вкарат ред в самата система с пазарни механизми и надзор.

„ Смятам, че няма нищо по-естествено държавната банка на България, която работи с мандат на държавното управление, да интервенира в бранш опазване на здравето с пазарни механизми, само че да подсигурява прозрачността на изразходваните средства ”, акцентира Карадимов.

Служебният министър на опазването на здравето доктор Галя Кондева съобщи, че една от дилемите на Министерство на здравеопазването са политики за финансовото стабилизиране на лечебните заведения, които са с над 50% присъединяване на страната.

„ Приемането на тактиката на Българската банка за развиване от Министерски съвет ни даде мотив да представим дружно с Министерството на нововъведенията опциите за финансиране “, сподели тя.

Д-р Кондева чака лечебните заведения да създадат сами разбори и в случай че имат предпочитание да вземат участие за финансиране както по линия на ББР, по този начин и по европейски планове. „ Всички те би трябвало да получат позволение от Министерство на здравеопазването. Ние сме тук, с цел да ги подкрепим в тази посока. Техните планове ще бъдат за развиване на инфраструктурата, за развиване на апаратурата, само че това е нещо, което всяко лечебно заведение единствено ще реши дали да взе участие. Ние би трябвало да ги подкрепим, в случай че проектите, които показват, ще доведат до възстановяване на опазването на здравето в региона “, добави здравният министър.

Тя посочи, че към 31 март има единствено 6 лечебни заведения, които са в тежко финансово положение. „ Останалите са в по-добри категории, само че в случай че могат, всички би трябвало да се включат “, сподели доктор Кондева.
Източник: zdrave.net

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР