Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) - професионална организация

...
Българската асоциация за управление на хора (БАУХ) - професионална организация
Коментари Харесай

Улесняване на бежанците от Украйна да работят у нас, искат HR специалистите

Българската асоциация за ръководство на хора (БАУХ) - професионална организация на експертите по човешки запаси, излезе с за улеснение на достъпа на бежанци от Украйна до пазара на труда в България.

БАУХ разисква нужните за това промени в законодателството с организации като Българската стартъп асоциация, както и с огромните български работодателски организации, и поддържа техните оферти за оптимизация на процедурите и промени нормативната уредба, планувани за жители на трети страни, в това число Украйна.

От асоциацията упорстват за незабавна среща с представители на институциите , на която да бъдат разисквани вероятните дейности от страна на държавната администрация, които биха дали бързи резултати по отношение на облекчаването на достъпа на бежанци от Украйна до пазара на труда в България.
 Облекчен достъп до пазара на труда в България за жители на Украйна
Облекчен достъп до пазара на труда в България за жители на Украйна

Украинските жители имат право на сезонна работа до 90 дни в границите на 1 година

" Вярваме, че стотици експерти, които в резултат на последното развиване на събитията сред Русия и Украйна, оставиха родината си, могат да намерят реализация в България с поддръжката на бързи и ефикасни стъпки за смяна. Това би било освен в интерес на хората, които изоставяйки родината си оставиха и своята специалност, само че и в интерес на нашата стопанска система ", декларират от Българската асоциация за ръководство на хора.

Асоциацията декларира подготвеност да активизира своите над 2000 членове - експерти в региона на ръководството на хора, и да помогне с експертен потенциал, подпомагане и организация за ускорение на процеса.
 Облекчен достъп до пазара на труда в България за жители на Украйна
Облекчен достъп до пазара на труда в България за жители на Украйна

Украинските жители имат право на сезонна работа до 90 дни в границите на 1 година

" В тази връзка предизвикваме взаимни срещи сред държавното управление и представители на бизнеса , на които да бъде прегледана опцията за интензивен достъп на бежанци от Украйна с разнообразни степени на обучение и опит до опциите за реализация и полагане на труд във всички браншове на стопанската система - би трябвало да се мисли и работи всеобхватно и във връзка с другия потенциал, който бежанците имат. Готови сме да предоставим и кариерна консултация и психическа помощ, както и административни препоръки. Подготвяме цялостна информация с вакантни позиции, предоставящи опция за реализация, както и услуги в региона на човешките запаси (като консултиране, ориентировка, т.н), които членовете на БАУХ могат да дават безплатно ", се споделя в мнението.

То е подписано от ръководителя на Управителния съвет на БАУХ Детелина Смилкова и е адресирано и изпратено до ръководителя на Народното събрание Никола Минчев, министър-председателя Кирил Петков, зам. министър-председателя по стопанската система ииндустрията и министър на стопанската система и промишлеността Корнелия Нинова, министъра на труда и обществената политика Георги Гьоков, министъра на вътрешните работи Бойко Рашков, министъра на външните работи Теодора Генчовска, министъра на нововъведенията и растежа Даниел Лорер, министъра на електронното на ръководство Божидар Божанов, министъра на туризма Христо Проданов, министъра на земеделието Иван Иванов, изпълнителния шеф на Агенция по заетостта Симеон Вълов, и шефа на дирекция " Миграция " към Министерство на вътрешните работи Николай Николов.
 АОБР желае подкрепяне на бизнеса поради войната в Украйна
АОБР желае подкрепяне на бизнеса поради войната в Украйна

У нас може да бъде обезпечена работа на към 200 хиляди украинци

Ето и съответните оферти на Българска асоциация за ръководство на хора:
Законодателството и трайната правосъдна процедура в България приравняват електронния документ на писмен подобен . Необходимо е процедурите в Дирекция " Миграция " да бъдат приведени в сходство с това позволение.
В други страни към този момент издават електронни документи (включително с апостили), които могат да се верифицират в цифрова система. Обаче в Дирекция " Миграция " не признават сходни документи за истински. Изискването на чиновниците е да се подават на книжен притежател или истински документи, или нотариално заверени копия на съвсем всички документи в комплекта за съответната процедура, по която се кандидатства. Практически, в България идват претенденти, които разполагат единствено с електронни документи и резултатът може да бъде неподходящ - да се откаже издаване на позволение от способените органи.
Понастоящем не е планувана опция да се наблюдава статусът на подадените заявки по електронен път . Изискването е да се посети Дирекция " Миграция " персонално или от претендента, или от упълномощено с нотариално заверено пълномощие лице, с цел да се получи информация дали има одобрителен отговор, инструкции или отвод. Практически това води до нужда да се приготвят по няколко нотариално заверени копия от пълномощие за съответния претендент и многочислени визити на място в Дирекцията.
С оглед на горното, рекомендацията ни е да се вкара алтернатива за отдалечено проверяване- посредством онлайн достъп за инспекция (пр. посредством осведомителна система по входящ номер и парола) или най-малко по телефон да бъде предоставяна информация по отношение на статуса на заявката.
С въведените през 2021 година Промени в процедурите по издаване на позволения за работа и престояване се предвидиха извънредно къси и съдбовни периоди за самите чужденци за подаване на документи , а точно:
1) 20-дневен период за чужденец да подаде заявление за Виза вид " D " в посолство в чужбина, откакто Дирекция " Миграция " уведоми работодателя, че Агенция по заетостта е одобрила разрешението за работа.

2) 7-дневен период след идване на чужденеца в България да се яви в Дирекция " Миграция " за подаване на документи за приемане на карта за престояване.

Смисълът на измененията през 2021 година беше да се ускорят процедурите, като се плануват по-кратки периоди за изговаряне от страна на администрацията, а не да се лимитират чужденците, които имат максимален интерес да подават документи (за виза, за карта) допустимо най-бързо, само че по независещи от тях аргументи може да не могат да се вместят в тези къси периоди. Най-тривиален образец в Коронавирус ситуацията е следният: в случай че чужденец дойде в България и бъде подложен под карантина, няма по какъв начин да съблюдава този 7-дневен период, а глобата за неспазване на периода е преустановяване на производството по издаване на разрешението за работа и престояване. Съответно, няколкомесечните старания на шеф и чиновник остават без резултат.

Считаме, че 2-та крайни периода, планувани за служителя - 20-дневен за подаване за виза и 7-дневен за подаване на карта, следва наложително да отпаднат от закона.
Законодателно не е уредено като опция чужденците да работят от разстояние. Тяхното работно място би трябвало да съответствува, от една страна със седалището и адреса на ръководство на работодателя, а в допълнение, да остане такова, каквото е декларирано в началото. В изискванията на пандемия, да вземем за пример, сходно позволение опонира на въведените от Министерство на здравеопазването ограничения. Но теоретично, при направена инспекция от Главна ревизия по труда, в случай че се установи, че чужденецът работи от разстояние, това ще бъде признато за нарушаване на закона.
Във от ден на ден браншове работата на служителя не е обвързана от работното му място - на процедура, той може да я прави от всевъзможни местоположения.

Според нас би следвало да се планува чужденците да могат да работят от разстояние (особено поради развиването на технологиите и в светлината на събитията от последните две години).
Съгласно сегашната уредба за някои от процедурите (напр. Синя карта на Европейски Съюз, Единно позволение за престояване и работа и др.) чужденците имат обвързване да показват доказателства за обезпечено жилище (сключен контракт за наем за най-малко 1 година, според практиката на Дирекция " Миграция ", както и нотариално заверена декларация от наемодател) още при в началото подаване на заявката до способените органи . Това извънредно затруднява претендентите, тъй като е на стадий, на който даже не са пристигнали в Република България. Още повече, зависи на коя страна е жител чужденецът, тъй като от някои е належащо да има виза за краткосрочно престояване, с цел да влезне в България. Обикновено е нужно интензивно подпомагане от работодателите, с цел да се преодолее сходно законово условие, защото чужденците постоянно не могат да си намерят жилище преди да са се открили на територията на страната.
Мнението ни е, че документи, доказващи обезпечено дълготрайно жилище следва да бъдат подавани в различен миг от процедурата - например, в процедура по Виза вид " D " за дълготрайно престояване да може да се показва хотелска резервация, а чак откакто лицето влезе в България и може персонално да си откри жилище, тогава - в последния стадий - процедура по издаване на картата за престояване, да показва контракт за наем и декларация. Картата за престояване е единственият документ, съдържащ данни за адреса на престояване и има смисъл точно на този финален стадий да се дават документи за съответно място, на което чужденецът има намерение да живее.
При процедурата по промяна на шеф, Агенцията по заетостта слага условие трудовият контракт с предходния шеф да се приключи, с цел да се издаде позволение за " промяна " на шеф . Това слага служителя в обстановка на риск от лишаване на съществуващото му позволение за престояване в България - прекратяването на трудовия му контракт с предходния шеф е съображение за лишаване на разрешението му за престояване, в случай че служителят не се записва като незает в Агенция по заетостта. Такъв чиновник в процедура по промяна на шеф обаче към този момент си е намерил предстоящ шеф и няма нужда да употребява посредническите услуги на Агенцията по заетостта и да се записва като незает, а сходна регистрация би го сложила в състояние да не извършва отговорностите си като записано като безработно лице, откакто към този момент си е намерил нов шеф. Считаме, че е нужна или 1) законодателна смяна, като отпадне условието собственик на Синя карта да би трябвало за наложително да се записва като незает, в случай че приключи трудовия си контракт (нека има право, само че не и обвързване - тъй като на процедура чужденец приключва контракта си с предишен шеф тогава, когато към този момент си е намерил нов предстоящ работодател) или 2) да се промени практиката на Агенция по заетостта да изисква преустановяване на трудовия контракт с предходния шеф при процедура по " промяна " на работодател- това е единствено тяхно условие, не произтича от закона, и единствено вреди на служителя, като го слага в риск да му бъде отнето пребиваването в България и води до спиране на осигурителни права.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР