Българската армия заема 59-мо място в световната класация и 5-то

...
Българската армия заема 59-мо място в световната класация и 5-то
Коментари Харесай

Българската армия – 59-а по сила в света, най-мощна е американската

Българската войска заема 59-мо място в международната ранглиста и 5-то място на Балканите. Най-мощната войска в света е на Съединени американски щати. Всяка година сайтът Global Firepower (GFP) публикува ранглиста на въоръжените сили - от най-силните до най-слабите. Оценката взема поради фактори като количеството военно съоръжение и персоналния състав на всяка страна, само че също по този начин иконимическото положение, логистичните благоприятни условия и географските условия, наред с други.
Прочетете още
Въз основа на изброените нагоре фактори се образува " показател на мощта ", като по-ниският резултат значи по-силна войска.

По този метод се образува крайната ранглиста, като в същото време се дава опция на по-малките, по-напреднали в софтуерно отношение народи да се конкурират с по-големите и по-слабо развити. Целта е неутрален взор върху евентуалната стандартна военна мощ, цитира от dariknews.bg.

България и Балканите

Прегледът " Глобална огнева мощност 2023 " преглежда общо 145 страни. В годишния обзор на отбранителната дарба на балканските сили (2023 г.) са включени общо 11 страни, измежду които България, Турция, Гърция, Румъния, Сърбия, Хърватия, Словения, Албания, Северна Македония, Босна и Херцеговина, и Косово. С изключение на последните две и Сърбия, всички посочени страни са членове на НАТО.

Анкара и Атина се намират надлежно на първата и втората позиция с коефициенти 0.2016 и 0.4621.

Румънските въоръжени сили заемат третото място на Балканите с 0.7735.

България е сложена на 5-ата позиция (0.9757) измежду балканските страни, след Сърбия (0.9571) и пред Хърватия (1.2141).

Словения (1.7261), Албания (1.84660), Северна Македония (2.1717), БиХ (3.0788) и Косово (3.2863), допълват класацията.

Страната ни отстъпва най-много във връзка с военновъздушните сили от най-близките си съперници, само че за сметка на това е оценена позитивно във финансовите категории „ валутен запас “ и „ покупателна дарба “.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР