Българската армия категорично се нуждае от модернизация. Специално въздушните сили

...
Българската армия категорично се нуждае от модернизация. Специално въздушните сили
Коментари Харесай

Йордан Божилов: Няма смисъл да купуваме самолети Грипен, независимо от офертата, която получим за тях

Българската войска изрично се нуждае от рационализация. Специално въздушните сили са в доста неприятно положение - от позиция на това, че техниката е остаряла. Това сподели в „ Денят стартира “ Йордан Божилов, някогашен заместник-министър на защитата.

„ Важно е да се види какво може да си позволим с наши запаси, а за задачата би трябвало да имаме Народно заседание, което да дефинира рамката “, счита той.

По думите му няма смисъл да се прибягва до закупуване на „ Грипен “ без значение от офертата, защото ще дойдат дружно с F-16.

„ Смятам, че би трябвало да сме открити и почтени пред българските жители - закупили сме 8 самолета F-16, които ще закъснеят с година-година и половина и ще дойдат при започване на 2025 година Но към този миг ще имаме готови летци, които ще могат да извършват всички задания като сегашните водачи на Миг-29 “, разяснява Божилов.

Според него е нужен разбор, политическа воля, с цел да се върви към модернизацията и да има проект, върху който да се стъпи.

„ Родните ни летци летят доста малко, това е един от рисковите фактори във авиацията. Една от аргументите е остарялата техника и невъзможността тя да бъде поддържана по съответния метод “, сподели още той.

Вижте целия диалог във видеото.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР