Българската академия на науките официално обяви протест срещу недостатъчния бюджет

...
Българската академия на науките официално обяви протест срещу недостатъчния бюджет
Коментари Харесай

Писмо до еврокомисар, международна петиция и медийна кампания в протеста на БАН

Българската академия на науките публично разгласи митинг против незадоволителния бюджет за просвета, гласуван за 2018-та. Учените дават обещание кулминационната точка на недоволството им да бъде по време на европредседателството следващата година.

Ръководството на Общото заседание на Българска академия на науките показа стратегия за протестни дейности на учените по време на Българското европредседателство.

Тя ще се изразява в слагането на черни флагове по постройките на Българска академия на науките и на информация на уеб страницата им, отворено писмо до европейските институции, образуване на интернационална онлайн петиция за поддръжка, отворено писмо до Представителството на Европейска комисия и до посолствата, разяснителна акция в медиите, сезиране на Омбудсмана, разговори със синдикати, привикване на Съвета на настоятелите на Българска академия на науките, както и протестно шествие в средата на януари.

Бюджет 2018 година е следващият пестник за учените от Българска академия на науките – напрежението в Академията ескалира. Това сподели ръководителят на Общото заседание на Българска академия на науките проф. Евелина Славчева по време на конференция във връзка програмата за протестни дейности на Академията по време на Българското председателство на Съвета на Европейски Съюз, съобщи   „ Фокус “.  

„ Ние заявяваме, че повече няма да поносим. Напрежението в Академията ескалира. Затова Общото заседание на 27 ноември разгласи протестни дейности, които стартираха с по този начин неприятните за гледане черни флагове. На 5 декември изпратихме писмо до премиера с настойчива молба за среща. Искахме разговор. До този миг нямаме отговор. На 11 декември приехме стратегия за протестни дейности с съответни цели и ограничения за тяхното осъществяване. Този път нашият митинг няма да бъде еднократен акт. Това ще бъде развой в развиване, който ще продължи, колкото е належащо. “, обяви Евелина Славчева.

„ Ние учените сме хора, рационални, толерантни, рационални, само че ние сме и хора – виновни. Не можем безучастно да гледаме по какъв начин умира най-старата, най-ефективната научна организация в страната “, съобщи проф. Славчева.

По думите й Българска академия на науките е в положение на провокиран саморазпад и този развой в най-близко време ще стане необратим. „ Ние не сме сигурни какъв брой души в България, тези които могат да вземат решение, си дават ясна сметка за това и за последствията от този развой “, добави тя.

Според нея бюджетната дотация на Българска академия на науките за 2018 година я убива постепенно. „ Това е рационална констатация, която е конструирана с обстоятелства и цифри “, уточни тя и посочи, че заплатите на учените в Академията са към 700 лева

„ През тези съвсем 10 години, наклонността за приключване на мозъци от Българска академия на науките е устойчива. Дори темповете се ускоряват. През последните години освен нараства броят на подготвените, които поемат своя път на открито, от ден на ден понижава броят на постъпващите младежи. Само за последните две години докторантите в Академията са намалели на половина. Има и друга доста тревожна наклонност. Вече напущат одобрени учени “, сподели проф. Славчева.

Ще уведомим ръководителите на Европейския парламент и Европейската комисия за унизителното отношение на Министерски съвет към научната общественост на страната, съобщи проф. Бойко Георгиев, ръководител на оперативния щаб на митинга на Българска академия на науките.

Проф. Георгиев зави, че ще се изпрати писмо и до комисаря по проучвания, просвета и нововъведения. „ Българска академия на науките ще започва и интернационална електронна петиция с молба за поддръжка от сродни организации и учени от целия свят. Ще осведомяваме представителството на Европейска комисия в България, посолствата на страните-членки на Европейски Съюз и интернационалните научни организации, като ще ги помолим за поддръжка. Ще проведем интензивна разяснителна акция в медиите, която започваме през днешния ден. Ще сезираме омбудсмана на Република България за нарушение на правата ни, произлизащи от Конституцията “, уточни проф. Георгиев.

Той разяснява, че Българска академия на науките провежда взаимни дейности със синдикалните организации и привикват настоятелството на Академията, с цел да го срещнат с задачите и средствата на митинга. Проф. Георгиев разясни, че Българска академия на науките няма да спре с протестните си дейности, до момента в който не бъдат изпълнени настояванията на учените.

„ Ние имаме три цели на митинга. Първата цел е, че желаеме целево финансиране от държавното управление в размер на 38 млн. лева Тези средства ги желаеме, с цел да бъде изравнено възнаграждението в нашата система на Българска академия на науките с другите системи в същото министерство. Бихме желали нашите млади учени, които идват да се образоват, да имат същата заплата, която имат младите учители. В това отношение считаме, че това няма да реши напълно нещата, само че ще усъвършенства всъщност нашата прелест за младежи. Искаме да бъде увеличена стипендията на докторантите до 765 лева “, сподели проф. Георгиев.

По думите му за идната година стипендията е избрана до 500 лева „ Третата цел е да получим поощрително финансиране на основата на извършената през годината оценка от МОН. Съгласно Закона за поощряване на научните проучвания, МОН е длъжно всяка година да прави оценка на научните организации в страната. За първи път тази година беше направена такава оценка. Там научните организации бяха прегледани в няколко категории: теоретичен хайлайф, доста положителни и положителни, само че нуждаещи се от промени. Институтите на Българска академия на науките са напълно в първата и втората категория “, акцентира проф. Георгиев и обърна внимание, че Българска академия на науките не се състои от калпаци, а от учени, които имат най-високо обучение.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР