Българската агенция за безопасност по храните беше създадена с апломб

...
Българската агенция за безопасност по храните беше създадена с апломб
Коментари Харесай

Агенцията за храните бяга по тъча от битката с опасните стоки

Българската организация за сигурност по храните беше основана с самоувереност като мощен герой против некачествените и даже нездравословни за здравето артикули, заливащи нашия пазар. Но не оправдава високите упования. Българите получават потребна информация за храните и за компаниите, които се " отклоняват " от стандартите, не от БАБХ, а от дребната неправителствена организация " Активни консуматори ", която постоянно тества разнообразни групи артикули и разгласява детайлните резултати.

Така през февруари научихме, че по магазините наред с същинските зехтини се продават и странни коктейли от мазнини и химикали, снабдени със заблуждаващи етикети, че са висококачествено маслиново масло. Вместо да стартира всеобщи инспекции и да погне нарушителите - неточните производители и търговци, организацията по храните се е заела да ревизира тестванията на " Активни консуматори ", излиза наяве от известие, което БАБХ изпрати до медиите в сряда.

" Във връзка с изнесена информация от „ Активни консуматори “ за маслиново масло, съдържащо останки от халогенирани разтворители, БАБХ взе проби по формален надзор от продуктите на марките, посочени като рискови в медийното пространство. Пробите бяха изпратени в лаборатория в Хамбург, Германия, защото на територията на България няма акредитирана лаборатория. Анализът на пробите показва отсъстствие на халогенирани разтворители в маслиново масло „ помаче “ с марка „ Родон “ и маслиново масло „ екстра върджин “ с марка „ Офелия “, гласи късото известие. Във въпросните марки " Активни консуматори " бяха разкрили тетрахлорметан и хлороформ. От известието на БАБХ не излиза наяве какво прави организацията по другите тревожни данни, изнесени от гражданското съдружие.

" Най-честите фалшификации на зехтина се показват в показване на други категории зехтин (рафиниран или химически обработен) за Extra virgin olive oil, прибавяне на масла от слънчоглед, рапица, соя и/или потребление на отпадни първични материали като кюспето за източник на масло след екстракция с органични разтворители. Съгласно изследванията единствено към 10% от продукцията на маслиново масло попада в най-високото качество, до момента в който в магазините близо 50% от комерсиалните марки имат тази рекламация. Много проучвания откриват, че сред 20 и 50% от оценените търговски марки не дават отговор на условията за Extra virgin olive oil -  въпреки че се показват за такива. Често артикули, етикетирани като зехтин, въобще не съдържат маслиново масло, или са разредени в разнообразни пропорции с други масла ", изясняват " Активни консуматори " в разбора на резултатите от тестванията. Те показват, че са закупили 28 търговски марки, показват и от кои вериги магазини са взели бутилките за проучване - за разлика от БАБХ, която въобще не оповестява по какъв начин е подбрала стоката за тестванията.

 

МЪЛЧАНИЕТО НЕ Е ЗЛАТО 

Преди дни млекопреработватели алармираха, че вносно " парено сирене " се пробутва на потребителите като кашкавал. Реакция на БАБХ няма. Серия предходни проби на " Активни консуматори " разкриха, че в българските магазини се оферират: майонеза без яйца, масло, в което водата е повече от мазнината, " краве " сирене от палмово масло и всевъзможни други чудеса. Агенцията за сигурност на храните се прави, че не вижда тези тревожни разкрития.  " Активни консуматори " постоянно дава препоръки по какъв начин да разпознаем некачествените храни и имитациите. БАБХ до момента не е направила нищо сходно. Цялата й интензивност в тази област е да оповестява какъв брой тона остаряло месо или чушки с пестициди е хванала за година. Но потребителите в никакъв случай не научават в кои магазини и складове или най-малко в кои региони на страната е била " пленена " негодната стока.

 
Източник: segabg.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР