Българската агенция по храните през 2013 година е сключила договор

...
Българската агенция по храните през 2013 година е сключила договор
Коментари Харесай

Директорът на БАБХ: На границата ни с Турция винаги се е извършвала дезинфекция

Българската организация по храните през 2013 година е сключила контракт с частна компания, която да прави дезинфекцията на границата с Турция. Оттогава до момента тази компания прави този надзор. Истината е, че на границата ни с Турция постоянно се е правила стерилизация - преди този момент тя е била периодическа - когато се появи риск или са избухвали заразни болести на границата, да се защищити нашата територия. Това сподели за Bulgaria ON AIR шефът на Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) Иван Шиков.

" От 2022 година сме очевидци на това по какъв начин ръководещите към оня миг направиха първите стъпки да се възвърне контрола върху границата и да се върне още веднъж на страната. Затова и със настоящето управление на служебното държавно управление се започнаха дейности в тази посока, и министър Гечев, когато бяхме дружно на границата, разгласи пред медиите, че страната подхваща стъпки да си върне контрола. Несериозно е да се счита, че страната с целия инструментариум и всичкия си запас не би могла да се оправи с сходно деяние ", добави Шиков.

Той разясни, че на 12 март изтича срокът на компанията с БАБХ.

Попитан по кое време най-рано може да имаме държавна лаборатория на границата, Шиков отговори: " Вече един път започва поръчката във връзка с закупуването на 4 апарата, които да правят проучванията на пестицидите. Поръчката беше спирана и поради това загубихме прочут интервал от време. В понеделник ние още веднъж стартираме поръчката и в най-скоро време може да осъществяваме този план, стига да нямаме обжалване от страна на участниците. "

" Пробите в този момент се изпращат в София, до преди 2 месеца имахме единствено една лаборатория - Централна лаборатория за химични изпитвания и надзор (ЦЛХИК), която беше референтна по повод контрола на пестицидите. Тя извършваше до 25 проби дневно. В края на ноември пуснахме втора лаборатория в София, на която потенциалът ѝ е колкото на ЦЛХИК, тъй че все още ние изследваме до 50 проби за пестициди ", разясни шефът на БАБХ.

Според него публичното мнение е, че Агенцията по храните е обвързвана с отрицателни вести и порочни практики.

" Поемайки поста на изпълнителен шеф, в едно от първите си изявлението заявих, че ще работя в посока да се усъвършенства имиджът на Агенцията в позитивна посока. Имиджът ѝ се построява от всички нейни чиновници. Важно е да се покаже, че проблемите не са свързани единствено с границата ", безапелационен е Иван Шиков.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР