Българската агенция по безопасност на храните не е внесла в

...
Българската агенция по безопасност на храните не е внесла в
Коментари Харесай

БАБХ губи право да обжалва по казуса с „Евролаб 2011“ заради невнесена в срок държавна такса

Българската организация по сигурност на храните не е внесла в период дължимата държавна такса за касационно обжалване по решение на Административен съд София – град, което касае наетите от „ Евролаб 2011 “ ЕООД пространства на Граничен контролно-пропусквателен пункт „ Капитан Андреево “, оповестиха от Върховен административен съд.

Изпълнителният шеф на БАБХ, е следвало да приложи към касационната си тъжба документ за платена държавна такса. Такъв документ не е показан по делото в периода до 21.11.2022 година, макар че това е било категорично указано с предписание. На жалбоподателя също категорично е указано, че при несъблюдение на напътствията касационната тъжба ще бъде върната. Установява се, че документ за импортирана държавна такса е бил изпратен по пощата едвам на 30.11.2022 година – в деня на постановяване на обжалваното определение на АССГ, и е получено в съда на 02.12.2022 година - след постановяване на обжалваното определение. Дори все още на обжалваното определение напътствията за показване на вносен документ не са били изпълнени. Затова тази неизправност не е била отстранена в законовия 7-дневен период.

С молбата, изпратена на 30.11.2022 година с незаверен автограф е приложено платежно разпореждане за онлайн банкиране в ОББ – виртуален клон. Същият незаверен дубликат се показва и към частната тъжба. В същия фактически се сочи, че е последно подписан и изпратен на 21.11.2022 година Но като се изключи че е незаверено, това платежно разпореждане не потвърждава внасянето на дължимата държавна такса на 21.11.2022 година

Преди да се произнесат по разногласието, висшите магистрати са направили служебна инспекция в счетоводството на Върховен административен съд. От приложените към касационното произвеждане документи (две преводни нареждания) е видно, че преводът от 70 лева на БАБХ е осъществен от банката на 22.11.2022 година – когато е референцията на банката реализатор. Като е наредил превод следобяд на последния ден и е употребил система за банково разплащане, която да разрешава подреденият превод да бъде импортиран на идващия ден, частният жалбоподател самичък се е сложил в обстановка, в която дължимата сума да е импортирана от банката на идващия ден (без значение е датата на постъпването ѝ по сметка на Върховният административен съд).

Порази тези условия обжалваното определение на първоинстанционния съд е вярно и следва да бъде оставено в действие.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР