Българската агенция по безопасност на храните иска да бъдат направени

...
Българската агенция по безопасност на храните иска да бъдат направени
Коментари Харесай

Предлагат законови промени за пресичане на нелегалната търговия с домашни любимци

Българската организация по сигурност на храните желае да бъдат направени промени в законодателството за по-ефективен надзор и предварителна защита на незаконното отглеждане и търговия с домашни любимци.

Изпълнителният шеф на организацията Иван Шиков съобщи, че е инициирал основаването на работна група за смяна в законодателството , по-конкретно в Закона за ветеринарномедицинската помощ и Закона за отбрана на животните.

Важно е ние, които работим по казуса с незаконното отглеждане и търговия с животни компаньони, дружно да набележим промени, които да предложим на законодателния орган, уточни той на открита среща под надпис " Заедно против незаконната търговия с домашни любимци ", на която участваха представители на Министерство на земеделието, Главна дирекция национална полиция - зоополиция, регион " Витоша " на Столична община, неправителствени организации - " Фондация " Четири лапи ", " За правата на животните в България ", и " Помощ за животните - ДАРА ", доброволци, помагащи на животни в неволя.

Шиков посочи, че към този момент е адресирал публично писмо до министъра с такова предложение. По негови думи работата на терен, съдействието сред БАБХ и другите институции и обработването на сигналите от жители и Неправителствени организации демонстрира, че е належащо двата закона да бъдат променени по този начин, че проверяващите да имат по-големи пълномощия при ревизия.
 Увеличение на незаконния експорт на домашни любимци регистрира БАБХ
Увеличение на незаконния експорт на домашни любимци регистрира БАБХ

Нямало непрекъснат ветеринарен надзор на граничните пунктове

От Агенцията по храните показват, че законите и нормативните актове, които уреждат събитията, при които се отглеждат домашните любимци, имат пропуски.

Предложени са също промени във връзка с броя и изискванията, при които се отглеждат домашните любимци и по кое време стопаните ще би трябвало да записват парцелите си като развъдни стопанства. Целта е да се обезпечи проследимост на животните, които се подаряват или продават от тях, определяне на здравния им статус и затегнат надзор във връзка с търговията с тях.

Съгласно изследване на " Четири лапи ", оповестено през октомври 2022 година, 60% от кученцата в България се продават без микрочип и паспорт.

Половината от закупените кученца са на възраст от шест седмици или още по-малки , когато към момента би трябвало да бъдат с майките си. 

В проучването се показва, че невижданото търсене по време на пандемията от COVID-19 подхранва противозаконната търговия с кученца в цяла Европа.
 Близо 2,4 млн. кучета се търгуват всяка година в европейските уеб сайтове
Близо 2,4 млн. кучета се търгуват всяка година в европейските уеб сайтове

В България противозаконната търговия с кучета процъфтява

У нас едвам 40% от интервюираните споделят, че кученцето им е било микрочипирано и записано преди продажбата. От всички страни, взели участие в изследването, България се отличава като страната с максимален дял неидентифицирани и нерегистрирани кучета, продавани онлайн.

Половината от кученцата са закупени на възраст 0-6 седмици, което е нелегално, защото компрометира доста здравето и социализацията на кученцата до края на техния живот.

Само 15% от купувачите споделят, че са купили кученцето си от регистриран разплодник. 

Повечето кученца са рекламирани в обществените медии (51% общо, 35% от тях във Facebook) и в уеб страници (29%).
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР