Българската агенция по безопасност на храните и Асоциация Активни потребители“

...
Българската агенция по безопасност на храните и Асоциация Активни потребители“
Коментари Харесай

Продавачка се опита да осуети проверка на БАБХ

Българската организация по сигурност на храните и Асоциация „ Активни консуматори “ взаимно ревизират дали сиренето в комерсиалната мрежа е същинско, съобщи БГНЕС.
При една от инспекциите им на „ Женския пазар “ откриха две забележими нарушавания. Във фирмен магазин за млечни артикули, продавачката се опита да осуети инспекцията. Тя сподели, че обектът не работи и го заключи, като за минути трансформира в заложници съумелите да влязат в магазина представители на асоциацията.
Главният специалист в Дирекция „ Контрол на храните “ доктор Райна Иванова изясни, че взимат проби за съществуване на немлечни мазнини в млечните артикули, а също по този начин и изследват дали продуктите подхождат на посочените данни в документите на производителите.
„ Активни консуматори “ предложиха от кои артикули да вземем проби. Те се взимат от неотворени кутии, които се отварят в наше наличие. Пробите ще бъдат занесени за лабораторно тестване. До този миг тях ги взимаме взаимно с Националната асоциация на млекопреработвателите и Комисия за отбрана на потребителите. Документите се приготвят от Дирекциите за сигурност на храните “, показва тя.
На въпрос на БГНЕС дали са открити нарушавания в тествания обект, доктор Иванова сподели, че са открити такива.
„ При физическата инспекция установихме, че има имитиращи артикули, които не са авансово опаковани. Съгласно условията на законодателството имитиращите артикули би трябвало да бъдат пакетирани от производителя “, съобщи тя и увери, че ще бъдат подхванати ограничения, по отношение на производителите и компанията – продавач като санкцията за производителя може да доближи до 6 000 лева
Сергей Иванов от „ Активни консуматори “ съобщи, че в обекта има още нарушавания, както и че е взел натривка за хигиената в обекта, която съгласно него, не е на нужното равнище.
„ Има още проблеми в този дребен обект. Те продават сирена и имитиращи артикули на едно място, което също не би трябвало да бъде. Скандалното е, че мястото не е хладилна витрина, а просто едно стъкло и едни пластмасови тави, цялостни с нещо, миришещо неприятно “, сподели той и добави, че в павилиона се продава и сирене, което не подхожда на залепеният етикет на кутията.
„ Това води до мисълта, че кутията е употребена повторно. Има в допълнение залепен етикет. Ще се ревизира дали тази опаковка е за еднократна или многократна опаковка “, сподели доктор Иванова от организацията по сигурност на храните.
Тя посочи още, че резултатът от пробите ще бъде подготвен до края на седмицата или най-късно при започване на другата като не е изключено, в случай че нарушаването не е за първи път, обектът да бъде затворен.
Фирмен магазин за продажба на млечни артикули беше втората точка на проверяващите. Там, обаче, продавачката се опита да го осуети като в опита си да заключи вратата на магазина трансформира за малко представителите на „ Активни консуматори “ и Националната асоциация на млекопреработвателите в заложници.
„ Какви са претекстовете, че не желае да бъдат проверявани е мъчно да се каже. Ако при пробите излезе, че има проблеми, ще стане ясно, за какво не желае инспекция. Но по-късно магазинът беше отключен като и отсам ще вземем проби. Видими нарушавания тук няма. Също по този начин не се продават и имитиращи артикули “, уточни Иванов.
От своя страна доктор Райна Иванова сподели, че рядко проверяващите на БАБХ биват възпрепятствани като те имат опция да търсят подпомагане и от полицията.
От „ Активни консуматори “ посъветваха хората да не се заблуждават, че могат да купят същинско сирене на цена под 8 лева „ Трябва да се гледа дали имитиращите артикули са опаковани и дали са сложени в обособена витрина. Ако види, че това не е спазено, да алармират контролните органи “, прикани той.
Проверките на контролните органи предизвикаха продавачка на магазин за месни артикули да изгони клиентите, да го затвори и да напусне работното си място, макар че обектът й не беше плануван за осъществяване на надзор. Инспекциите привлякоха вниманието на продавачи на пазара, както и на пазаруващи.
„ Не закупувам сирене за 5 лева По-добре гладен да вървя, в сравнение с да закупувам разнообразни отпадъци, които се продават тук. От пазара си закупувам ябълки, портокали и зеле, което също не е качествено. Салами не закупувам “, споделя пред камерата ни Георги Димитров.
Гинка Симеонова, която също си пазари съобщи, че е срещу инспекциите и същинските виновници за мошеничествата на продавачите са ръководещите. „ За у дома си вземам единствено кашкавал, саздармичка и шпеков колбас понякога. Аз съм срещу инспекциите и всичко “, добави тя.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР