Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) потвърди огнище на
Коментари Харесай

Огнище на инфлуенца А в област Пловдив

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) удостовери огнище на инфлуенца А (грип) по птиците в област Пловдив. Вирусът е открит във плантация за развъждане на кокошки носачки, находяща се в землището на Асеновград, общ. Асеновград, в която се отглеждат 177 440 птици. От 2019 година насам това е третото огнище, обявявано в животновъден обект на този притежател.  

Издадена е заповед на изпълнителния шеф на БАБХ за оповестяване и ограничения за надзор на огнище на Инфлуенца по птиците. Предстои умъртвяване по човечен метод на заболелите и контактни птици в обекта и неутрализиране на труповете под формален контрол и по метод, недопускащ разпространяване на заболяването.

Около засегнатия животновъден обект е избрана 3-километрова защитна зона, в която попадат Асеновград и с. Боянци от общ. Асеновград и с. Моминско от общ. Садово. В 10-километровата следена зона попадат: селата Крумово и Ягодово от общ. Родопи; гр. Садово, с. Болярци, с. Катуница, с. Караджово и с. Кочево от общ. Садово; гр. Куклен и с. Руен от общ. Куклен и селата Избеглии, Козаново, Стоево, Златовръх, Мулдава и Лясково от общ. Асеновград.

Извършва се епизоотично изследване и следене на придвижванията на домашни и други птици, яйца, артикули и странични скотски артикули добити от тях, фураж за птици, и на транспортните средства, свързани с софтуерния развой в обектите.

БАБХ припомня, че птичето месо и артикули, добити в обект, в който е открито огнище на инфлуенца по птиците, не съставляват заплаха за човешкото здраве при съблюдаване на хигиеничните правила за обработка на храни в семейството.
Източник: plovdiv24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР