Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ отправя важни съвети

...
Българската агенция по безопасност на храните /БАБХ/ отправя важни съвети
Коментари Харесай

БАБХ представи стратегии срещу птичи грип: Съвети за ловци, туристи и защитници на природата

Българската организация по сигурност на храните /БАБХ/ насочва значими препоръки към основни заинтригувани страни, в това число сдружения за отбрана на птиците, ловци и туристи поради опасността от Високо патогенна инфлуенца по птиците /ВПИП/. Тези насоки целят да укрепят публичните старания за мониторинг и реагиране на вероятно разпространяване на заболяването измежду дивите и домашни птици .

БАБХ се нарежда като централния способен орган в България за надзор и предварителна защита на заразните болести при животните, в това число и ВПИП. Агенцията акцентира своята роля в надзора и координацията на дейностите, ориентирани към ограничение на разпространяването на тази рискова болест.

Агенцията на храните приканва за дейното присъединяване на сдруженията за отбрана на птиците, ловците и туристите в идентифицирането и докладването на случаи на ВПИП измежду дивите птици. Сътрудничеството от страна на тези групи е жизненоважно за ефикасното мониторинг и разбор на географското систематизиране и влияние на заболяването върху другите типове птици.

В случай на разкриване на мъртви птици , забелязване на некоординирани придвижвания или други необикновени признаци, БАБХ предлага неотложно известяван на Областната дирекция по сигурност на храните или позвъняване на горещата линия на организацията – 0700 12 299. Такива дейности са сериозни за бързото реагиране и предприемане на нужните ограничения за предварителна защита и надзор над разпространяването на инфлуенцата .

Установено е огнище на птичи грип в Хасково

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР