Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на
Коментари Харесай

Откриха огнище на шарка по овцете в Старозагорско

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи огнище на шарка по дребните преживни животни в село Свободен, община Раднево, област Стара Загора. Заболяването е открито в животновъден обект с 394 овце.
Прочетете още
Постъпил е сигнал от притежател на овце за зародило подозрение за заболяване измежду отглежданите от него животни. Официалният ветеринарен доктор е посетил обекта и е взел проби за лабораторен разбор, които са изследвани в Изпитвателната лаборатория " Екзотични и изключително рискови инфекции "  към НДНИВМИ, град София. Анализът е отчел позитивен резултат за шарка по дребните преживни животни.

Определена е 3-километрова защитна зона към огнището, в която влиза село Свободен, общ. Раднево, обл. Стара Загора.  Определена е 10-километрова следена зона към огнището, в която влизат селата Боздуганово, Диня, Трънково, Ковач, Тополяне, Тихомирово, Знаменосец, Българене, Рисиманово, Константиновец и Землен, общ. Раднево; селата Априлово, Великово и Разделна от общ. Гълъбово; селата Княжевско, Венец, Кравино и Пъстрен от общ. Опан и село Стрелец от общ. Стара Загора, обл. Стара Загора.

Предприети са ограничения за надзор и очистване на болестта, според разпоредбите на европейското и националното законодателство – хуманно умъртвяване и неутрализиране на всички инфектирани и контактни дребни преживни животни в обекта. 

Заболяването не съставлява заплаха за хората, само че при разпространяване нанася обилни стопански вреди.
Източник: trafficnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР