Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) констатира огнище на
Коментари Харесай

Ново огнище на АЧС в индустриална ферма в с. Никола Козлево


Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) установи огнище на Африканска чума по свинете (АЧС) в индустриална плантация в с. Никола Козлево, област Шумен. Положителният резултат от пробите е доказан в късния следобяд през вчерашния ден, 3 януари 2020 година от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 24 000 животни.

Предприети са ограниченията за надзор и очистване на болестта според разпоредбите на европейското и националното законодателство и Плана за незабавни дейности при надзор на АЧС.

Определена е трикилометрова защитна зона към огнището, в която влизат селата Каравелово и Пет могили, общ. Никола Козлево, обл. Шумен. А също и десеткилометрова следена зона, в която влизат обитаемоте места: гр. Никола Козлево и селата Красен дол, Хърсово, Вълнари, Цани Гинчево, Векилски в община Н. Козлево, и с. Писарево, общ. Нови пазар.

Предстои умъртвяване по човечен метод и неутрализиране на всички инфектирани и контактни прасета в засегнатия обект, при съблюдаване на нормативните условия.

Свиква се регионална епизоотична комисия, чието съвещание ще стартира в 10:00 часа през днешния ден в Областна администрация-Шумен.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР