Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Българския ветеринарен

...
Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) и Българския ветеринарен
Коментари Харесай

Има съгласие за Програмата за профилактика на болестите по животни

Българската организация по сигурност на храните (БАБХ) и Българския ветеринарен съюз (БВС) реализираха единодушие за осъществяването на Национална стратегия за профилактика, надзор и очистване на заболяванията по животните и зоонозите. Програмата е утвърдена от Министерски съвет.

Срещата се състоя сред изпълнителния шеф на БАБХ проф. доктор Христо Даскалов, зам. изпълнителния шеф доктор Ангел Мавровски, ръководителя на БВС доктор Трифон Цветков и ръководителя на регионалната конструкция на БВС гр. Враца доктор Мирослав Първанов.

Програмата ще бъде в осъществяване до 2024 година, като в нея са заложени редица нови детайли на база разбори на осъществяването на миналата стратегия.

Въведен е нов метод и ще бъде повишен броят на вземаните проби за проучване за заболяванията Инфлуенца по птиците, Африканска чума по свинете (АЧ С) и Класическа чума по свинете (КЧС), Бруцелоза по дребните преживни животни, Ку-треска, Нозематоза по пчелите.

Въведена е нова обособена стратегия „ Инфекциозен ринотрахеит, мукозна болест, левкоза “, която цели скрининг против тези болести и поетапно извличане на свободен статус за страната. Тази стратегия е на непринуден принцип.
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР