Българска общност за либерална демокрация (БОЛД) обединява граждани, които искат

...
Българска общност за либерална демокрация (БОЛД) обединява граждани, които искат
Коментари Харесай

Тревожно се увеличи броят на партиите с антидемократична идеология

Българска общественост за демократична народна власт (БОЛД) сплотява жители, които желаят България да бъде общество с демократично ръководство и плуралистична политическа система, в което главните права и свободи на хората са предпазени, и в което законите, политиките и практиките са ориентирани към социално-икономическа и екологична правдивост.

На 2 април ще гласуваме на петите следващи парламентарни избори за последните две години. Изборите ще се проведат в изискванията на непрестанно спадаща изборна интензивност. Числата са красноречиви: 49.1% са дали своят вот през март 2021 година, а единствено 39.41% през октомври 2022 година Расте броят и на хората, които отиват до урните единствено с цел да отбележат квадратчето " Не поддържам никого " - с ясното схващане, че това не въздейства по никакъв метод на състава на Народното събрание. Над 50 хиляди души повече са избрали тази алтернатива на изборите през октомври 2022 спрямо вота през ноември 2021 година

Щетите върху българската народна власт са явни. Хората са изморени и отегчени от неуспеха на партиите да сформират държавно управление . Умора лъха даже от самата настояща предизборна акция. Макар и да си разменят дежурните престрелки, партиите не се ангажират с нищо ново и в случай че изключим предизборната коалиция сред " Продължаваме промяната " и " Демократична България ", не се следи смяна в политическите им тактики или предизборните им стратегии. Изразяваме изключителната си угриженост за парламентарната народна власт у нас, която е съществено накърнена от неспособността на парламентарно показаните партии в няколко поредни Народното събрание да образуват управническо болшинство, което да излъчи постоянно държавно управление.

Служебните държавни управления, планувани от конституцията като краткотраен инструмент за практикуване на изпълнителна власт в предизборни интервали, се трансфораха в съвсем непрекъснато настоящи. Това значи, че парламентарната ни република се ръководи прекалено дълго от държавни управления, назначени еднолично от президента, за дейностите на които той не носи политическа отговорност. Това изкривява цялата логичност на държавното ръководство и на взаимния надзор сред типовете управляващи. Действията на настоящото служебно държавно управление по редица въпроси приказват за това, че то постоянно се изживява като постоянно, в това число посредством налагане на позиции по въпроси, по които е имало изговаряне на 48-то Народно заседание. Такъв бе казусът с изпращането на оръжия за Украйна, което беше " изпълнено " единствено проформа, освен това с категорично изразено противоречие - като че ли е в пълномощията на служебното държавно управление да съди волята на българския гласоподавател, изразена посредством неговите законно определени парламентарни представители.

Свидетели сме и на засилваща се дезинформация и агитация от страна на президента, служебното му държавно управление и избрани политически партии в поддръжка на тезите на Кремъл и за продължаващо отдалечаване на България от съдружниците в НАТО и Европейски Съюз, в това число отсрочване на влизане в Еврозоната, отричане на военна помощ на Украйна и задържане на руска военна техника; по този начин се движим към уединяване на България в НАТО, закъснение на превъоръжаването и на развиването на предната защита в полза на нашата сигурност. На този декор, другите сигнали във връзка с геополитическата ориентировка на страната, които се излъчват от президента, изпълнителната власт и Народното събрание, придават на България образа на обезверен и обезсърчителен сътрудник на интернационално равнище.

Въпреки готовността си да взема основни управнически решения, служебното държавно управление не се нагърбва - а и в отсъствието на работещ парламент не би могло да го направи даже при предпочитание - с основни по значимостта си промени в разнообразни публични браншове. Реформи, за които БОЛД приканва от години - в сферите на правосъдната власт, медийното законодателство, противодействието на дискриминирането, гражданското присъединяване, правата на децата, битката с корупцията и други; и от години реториките за промени са оставени да прескачат от една предизборна платформа в друга, без никакви действителни ефикасни политики и ограничения. Нещо повече, тези промени от ден на ден излизат от радара на политическото, институционалното, публичното и медийното внимание, което от ден на ден е заето да разяснява по-маловажни въпроси, от които не зависи развиването на нашата народна власт. И което е още по-лошо - значимите за демокрацията въпроси последователно отпадат от управническия дневен ред под въздействието на пропагандни тематики, както и безподобни недомислия, като да вземем за пример " референдум за възбрана на джендър идеологията в учебните заведения ". А в същото време човешките права, повишаването на неравенствата и общественото изключване по разнообразни, в това число етнически признаци, и са сведени до маргинални тематики. БОЛД показва угриженост, че в изборния развой се е нараснало цифрата на политически партии с антидемократична идеология и процедура и с емфатичен расистки и ксенофобски профил, макар конституционни разпореждания, забраняващи организации, които разпалват национална, расова, етническа или религиозна омраза (чл. 44, алинея 2 на конституцията). Буди паника, че до момента в който конституцията в този пункт е редовно подценявана, други нейни правила, ориентирани срещу политическото посланичество на етнически и религиозни малцинства (чл. 11 алинея 4) се ползват ревниво при мотивирането на отводи за вписване.

Изборното законодателство на собствен ред съдържа празнини и не транспонира в ясни разпореждания конституционните правила по отношение на присъединяване в избори на противоконституционни политически субекти. Това деформира демократичните процеси. Призоваваме новоизбрания парламент да уточни на законово равнище ограничаващите конституционни правила по отношение на регистрирането/заличаването на политически партии, а съдът и прокуратурата да ползват законите еднообразно по отношение на всички политически субекти.
БОЛД показва паника, че в институционалното безвремие последователно затихва гражданското присъединяване в правенето на политики. Намалява ролята на експертно-консултативните форми на взаимоотношение сред институциите и структурите на гражданското общество по разнообразни обществени политики. Гражданското присъединяване е сведено до спорадични спонтанни митинги като реакции на съответни управнически провали, да вземем за пример блокиране на пътища, които от десетилетия чакат ремонт. Институциите стават все по-затворени и по-малко свързани с упованията на жителите. Това е в ущърб на качеството им, на дейното поданство и на демократичния развой като цяло.

 Единайсет претенции към новите ръководещи за одобряване на демократичните полезности Единайсет претенции към новите ръководещи за одобряване на демократичните полезности

В подтекста на тези извънредно съществени трендове, БОЛД приканва всички партии и претенденти за народни представители в идващия парламент да подхващат нужните дейности за излизане от политическата рецесия. Крайно време е да се образува постоянно държавно управление. Компромисите, които ще би трябвало да бъдат направени, не би следвало да водят към " държавно управление непременно ". Те би трябвало да водят до държавно управление, което е: БОЛД насочва и апел към жителите да гласоподават за партии с ясни демократични полезности, както и да имат подготвеност за разнородни форми на гражданско деяние, ако новоизбраните наши представители още веднъж не съумеят да изведат страната от политическата рецесия.

Всичко, което би трябвало да знаете за:
Рубриката “Анализи ” показва разнообразни гледни точки, не е наложително изразените отзиви да съответстват с публицистичната позиция на “Дневник ”.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР