Българска народна банка повиши рекордно основния лихвен процент (проста годишна

...
Българска народна банка повиши рекордно основния лихвен процент (проста годишна
Коментари Харесай

БНБ повиши рекордно лихвения процент

Българска национална банка увеличи рекордно главния лихвен % (проста годишна лихва) в размер на 1,30%, оповестиха на уеб страницата си от Българска народна банка.

" На съображение член 35 от Закона за Българската национална банка Българска народна банка афишира, считано от 1 декември 2022 година, главен лихвен % (проста годишна лихва) в размер на 1.30 на 100 ", оповестяват от Българска народна банка, представени от

На 1 октомври Българската национална банка подвигна главния лихвен % на 0,49%. Тогава бе обявено, че за първи път процентът се подвига от януари 2016 година Повишението отбелязва и най-високата стойност на лихвения % от декември 2009 година, когато той е бил 0,55 на 100. Ходът на Българска народна банка идва, откакто в последните месеци редица водещи централни банки по света усилиха своите съществени лихви.

У нас той няма директно отражение върху лихвите по депозитите и заемите, които се дефинират най-вече от лихвените равнища, открити от Европейската централна банка.

С увеличението на ОЛП, обаче, ще се усили законната рента за веселба, която се образува като общ брой от ОЛП и 10 %. Така от 10 % сега лихвата за веселба ще се усили на 10,49 %.
Източник: inews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР