Българска компания изобрети уникален 3D биопринтер, чрез който създава изкуствена

...
Българска компания изобрети уникален 3D биопринтер, чрез който създава изкуствена
Коментари Харесай

Българи създават изкуствена кожа с уникален биопринтер

Българска компания изобрети неповторим 3D биопринтер, посредством който основава изкуствена кожа и тъкани, наподобяващи човешките. В напълно близко бъдеще устройството може изцяло да замести потреблението на лабораторни животни при тестването на нови артикули от фармацевтичната и козметичната промишлености. Работи с новаторско биомастило, също създадено от българския екип.
 14-222bbb  14-22bb-2  14-11aa-2
„ Биопринтирането съставлява същата технология на послойно създаване на детайлите както познатото 3D принтиране, само че вместо полимери употребява живи кафези. Те са посeти в хидрогел и дружно с него образуват биомастилото ”, изясни пред „ Труд ” Спас Керимов, основател и основен изпълнителен шеф на Printivo.

Разработването на технологията лишава едвам 4 месеца, а работата по биомастилото продължава близо година и половина. На толкоз е и компанията, основана от Керимов, който е последна година студент по медицина, и съдружника му Ваньо Везиров, основен софтуерен шеф в Printivo. Двамата съумяват да съберат мултидисциплинарен екип от също толкоз млади, амбициозни и образовани българи. „ На този стадий сме шест души. Те са изключителни учени, едни от най-хубавите в сферата си. Биотехнолог и генетик от Университета на Единбург е водач на био-екипа ни. Техническият екип се води от лекар, учител в Техническия университет с магистратура от Копенхаген. Той е инженер и към този момент е създавал 3D прнтери. Биопринтерът по-скоро беше черешката на тортата на неговите достижения ”, разказва с горделивост своите сътрудници Спас Керимов.

Биопринтерът към момента е първообраз, само че сме напълно покрай реализирането му на пазара. Успоредно с това вършим проучвания върху новаторска формула на биомастило със характерни екстракти от български растения, които до момента не са употребени в промишлеността и които ще патентоваме, изясни младият управител. Какви тъкмо растения от родната флора се употребяват към този момент е загадка, само че те са подбрани поради извънредно мощното им стимулиращо влияние върху клетъчната диференциация и напредък. В Printivo обаче са уверени, че когато е готово биомастилото им ще стане топ артикул на пазара в този извънредно перспективен сегмент.

Компанията създава разнообразни човешки тъкани, като главният фокус е кожата. Първата им цел е да основат подготвена платформа за биопринтиране, тъй че евентуалните клиенти – лечебни заведения, фармацевтични и козметични компании, да могат да поръчват разнообразни типове тъкани съгласно потребностите си. В момента, при лабораторните проби на нови артикули, те употребяват опитни животни или елементарни клетъчни култури, които не дават задоволително информация. 3D моделите обаче наподобяват доста по-точно тъканите в човешкия организъм.

„ Крайният артикул от биопринтирането е обемна конструкция със характерна и комплицирана микроархитектоника, която възпроизвежда клетките и взаимоотношенията сред тях ”, изяснява Спас Керимов. По думите му, технологията ще икономисва време и пари, защото разрешава по-лесна повторяемост на по-ниска цена.

За достигането до този стадий обаче е належащо още малко време и над половин милион лв.. Те ще отидат за създаването на платформата, която би трябвало да донесе и първите действителни доходи на прохождащата компания. Затова екипът интензивно търси вложители у нас и в чужбина.

В Printivo обаче са оптимисти за бъдещето, защото ползата към създаването им от страна на вложителите е сериозен. Няколко частни клиники у нас към този момент са изявили предпочитание да бъдат евентуални първи клиенти. „ Водим дейни диалози с евентуални вложители от Европа, Съединени американски щати и Дубай ”, разкриха от компанията. От там се надяват да намерят стратегически сътрудници, които да финансират научноизследователската им активност, да обезпечат пазари и софтуерна база за производството на принтера.

Спас Керимов:

Кръвоносните съдове са Светият граал в нашата просвета

 Спас Керимов Спас Керимов
Биотехнологиите са напреднали дотолкоз, че към този момент можем да сътворяваме изкуствени тъкани. Следващият стадий е построяването на цели органи, само че с цел да бъде доближат той, е належащо превъзмогването на едно недостижимо досега затруднение – кръвоснабдяването.

“Сега можем да отпечатваме тъкани, само че без кръвоносни съдове. Най-големият проблем в технологията към момента е, и това е Светият граал в регенеративната медицина – кръвоснабдяването ”, изяснява Спас Керимов от Printivo. По думите му, който открие по какъв начин да сътвори кръвоносни съдове и да ги поддържа, сигурно ще получи Нобелова премия.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР