Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) счита, че трябва да

...
Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) счита, че трябва да
Коментари Харесай

Хотелиерите искат вече по 50 лв. на ден за украински бежанец

Българска хотелиерска и ресторантьорска асоциация (БХРА) смята, че би трябвало да има нова стратегия за бежанците , при която за една осъществена нощувката да се заплаща сума над 50 лв. , тъй че новата стратегия както да подкрепя бежанците, по този начин и да бъде в помощ както на хотелиерите, с цел да запазят личния състав си . Мнението си БХРА е изразила през вчерашния ден по време на среща със служебния министър на туризма Илин Димитров .

За настояването се схваща от позицията на БХРА , информацията е спестена в прессъобщението от Министерство на туризма, което също уведомява за извършения диалог. От Министерство на туризма оповестяват, че хотелиерите са били осведомени за метода на заплащане, а министър Димитров е призовал сектора към успокоение и че всички безспорни средства ще бъдат обработени и управлявани до края на месеца.

Периодите по заплащанията обгръщат месеците от март до септември , в това число. Във връзка с въпросите дали програмата за бежанците от Украйна ще бъде удължена, министърът на туризма е подчертал, че решението може да бъде взето от Министерския съвет въз основа на предлагането на междуведомствената работна група, която заседава и разисква другите разновидности.

Според хотелиерите администрирането на ограниченията в помощ на бежанците е несвойствена задача, с която се е нагърбило Министерство на туризма, което пък от своя страна е довело до неглижиране на други проблеми в бранша .

Останалите проблеми, разисквани съгласно БХРА на срещата:

1. Предложените от министър Димитров ограничения за идния зимен сезон - опцията да се вкара таван на цените на тока и газа за хотелиери и заведения за хранене, опазване на 9% Данък добавена стойност за целия туристически бранш , в това число за заведения и спомагателни услуги като продажба на ски уроци да вземем за пример , въвеждане на безакцизна нафта, която да може да се употребява само за отопление, възнаграждение на помощ в размер от 35 евро на дошъл екскурзиант без значение с какъв превоз , както и слагането на акцент върху дигитализацията на националната туристическа реклама и цялостната бистрота на процедурите за избор на реализатори, които да показват имиджа ни пред света. Мерките се поддържат от хотелиерите. " Важно е да имаме работещ парламент, с цел да се одобри законът за държавния бюджет и нужните законодателни промени в поддръжка на бизнеса ", е подчертал служебният министър.

2. Постигнато е единодушие, че при медийни участия представители на държавните институции и на бизнеса би трябвало да се пробват да заобикалят отрицателните тематики , доколкото това е допустимо, оповестяват още от БХРА. За страдание обаче отрицателното говорене от време на време е подбудено от дейностите или бездействията на изпълнителната власт. Въпреки това от БХРА са задоволени, че срещат схващане у актуалното управление на министерство - нещо, което не са получили от министъра на стопанската система в предходното държавно управление. " За страдание у нас практиката демонстрира, че с цел да се решат проблемите с съответни институциите, за тях би трябвало да се шуми, в противоположен случай нищо не се случва. " Затова от БХРА оферират да се организират регулярни срещи с представителите на властта, на която да се разискват проблемите и се надяват Министерство на туризма да е медиатор сред бизнеса и всички останали институции. Важно е какви послания излъчваме като отрасъл и дестинация - към този апел на министър Илин Димитров се сплотиха и представителите на авторитетната организация на българските хотелиери и ресторантьори.

3. Обсъдена е била и тематиката за привличане на български туристи в идния сезон , а от Министерството са уверили, че вкарват напълно нов метод, по който ще се популяризира България. Министър Димитров е призовал хотелиерите да се възползват от ограниченията по ПВУ, с цел да обновят и създадат по-сигурни и забележими в цифровото пространство продукта, който оферират.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР