Българска Газова Асоциация със загриженост наблюдава процеса на вземане на

...
Българска Газова Асоциация със загриженост наблюдава процеса на вземане на
Коментари Харесай

Българска Газова Асоциация е притеснена как Булгаргаз връща пари

Българска Газова Асоциация със угриженост следи процеса на взимане на решение за възобновяване на средствата от Булгаргаз ЕАД по отношение на подписаното от него Допълнение №13 по Договора с Газпром Експорт. Със мнения до Министъра на Енергетиката и до Парламентарната Комисия по Енергетика са стимулирани неведнъж обилни проблеми, които може да настъпят на към момента зараждащия се свободен пазар на природен газ в България, при смяна със задна дата на контролираните цени за продажба на природен газ от Булгаргаз ЕАД, пишат от асоциацията.

Българска Газова Асоциация е срещу непосредствено възобновяване на средства за минали интервали от Булгаргаз към клиентите на газ. " Отнасяйки се с схващане към мненията на промишлеността и обществените упования, ние компромисно одобряваме нуждата от възобновяване на тези средства непосредствено към клиентите на " Булгаргаз " ЕАД, само че при изискване, че то бъде изпълнено по метод, който няма да повлияе отрицателно на връзките на пазара на Природен газ. "

Те допълват, че в разискваният план на ЗИД на ЗЕ в Парламентарната Комисия по Енергетика, техните съществени съображения не са регистрирани, а " касаят точно смяната на контролираната цена със задна дата за интервала от Август 2019 до Март 2020, която в този тип ще сътвори цялостен безпорядък на свободния пазар с големи последици, в случай че не бъде ясно несъмнено в ЗИД, че тези разпореждания се отнасят само и единствено до контролирания пазар на природен газ, а нямат никакво правно деяние към други пазарни връзки за този интервал, като да вземем за пример: цената за покупка/продажба на балансираща сила от " Булгартрансгаз " ЕАД; договорите на свободния пазар, в които е употребена контролираната цена като показател за установяване на свободно контрактуваната цена ".

Българска Газова Асоциация поддържа изявлението на Председателя на КЕВР, в което " ясно е несъмнено, че изменението на Закона би трябвало да се отнася и касае само за контролирания пазар на природен газ, като за задачата би трябвало да се създадат нужните спомагателни разпореждания в Законопроекта по този начин, че да не се постанова пояснение на тези условия в следствие. "

" Предвид, че българския пазар на природен газ се явява интегрирана част към Европейския пазар на природен газ, и към този момент доста интернационалните компании правят газови търговски интервенции в България, угриженост и съображения по тази тематика са изразени с публични мнения до българските институции от страна на ЕК - Главна Дирекция " Енергетика ", както и от Европейската Федерация на Енергийните Търговци (EFET). Изразените от тях отзиви съответстват съвсем изцяло с позициите от формалните мнения от Българска Газова Асоциация ".

Според тях, " това е доказателство за експертизата и безпристрастността на Българска Газова Асоциация при изразяването на позиции, касаещи български газов пазар и неговото стабилно развиване съгласно Европейските стандарти за търговия. "

" Несъобразяването с мнението и позициите на тези виновни интернационалните институции при взимане на решение за метода на възобновяване на средствата получени в Булгаргаз, може да докара до вреди за страната в размери доста по-големи от средствата, които подлежат на възобновяване към клиентите на газ. "

Българска Газова Асоциация, в съдействие и с другите заинтригувани страни и организации в бранша, предлага на Парламентарната Комисия по Енергетика и Министерството на Енергетиката съответни компромисни текстове, които следва да се прибавят към в началото оповестения Проект на ЗИД на ЗЕ, за задачите на ефикасното му приемане и използване. Очакват народните представители да проявят мъдрост и дълновидност, като не се поддават на въздействието на краткосрочни ползи под обществен и корпоративен напън, и ще вземат уравновесено решение, което няма да навреди на установяването на конкурентен и ликвиден газов пазар в България.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР