Българска фондова борса започва да търгува инструменти, които са базирани

...
Българска фондова борса започва да търгува инструменти, които са базирани
Коментари Харесай

На борсата в София вече се търгуват инструменти върху биткойн и етер

Българска фондова борса стартира да търгува принадлежности, които са основани и следват цените на двете водещи криптовалути – биткойн и етер. Инвеститорите получавaт достъп до осем крипто ETN-а (Еxchange-Traded Notes), които съставляват опция на обичайните криптовалути. Търговията с тях се реализира в евро, в границите на нормалната комерсиална сесия, показват от БФБ.

Новите артикули ще се търгуват на сегмента BSE International. Това е пазарът на БФБ, откъдето от предходната година българските вложители получиха достъп и до акциите на интернационалните компании като Microsoft, Apple, Volkswagen, Boeing, Pfizer и така нататък Той се появи с помощта на технологията на Deutsche Börse и маркет-мейкъра Tradegate AG, който обезпечава ликвидност. Отново те са и в основата на търговията с новите принадлежности.
Какво е ETN?
Тъй наречените борсово търгувани банкноти (ETN) са демонстрация на по-новите трендове в вложението. Подобно на облигациите, те са тип необезпечени дългови скъпи бумаги, които наблюдават главен показател на скъпи бумаги и търгуват на огромна борса като акции.

Донякъде те припомнят на борсово търгуваните фондове (ETF), които наблюдават главния показател, само че се търгуват като облигации. За разлика от облигациите обаче, при тях няма лихвени заплащания – вместо това цените им се двоумят като акции.

ETN-те се емитират от финансово дружество. Осемте нови инструмента на БФБ са на четири доставчика – ETC Issuance GmbH, VanEck ETP AG, 21Shares AG и WisdomTree.

В случая ETN-те се явяват различен актив за търговия на криптовалути.

С крипто ETN-и от пазар BSE International вложителите не се ангажират да основават свои лични криптопортфейли или криптографирани ключове, а в същото време получават гаранции, че определените от тях принадлежности са редовно регламентирани и регулаторно изрядни “, уточни изпълнителният шеф на БФБ доцент доктор Маню Моравенов.

Предимствата на тези борсово търгувани артикули е, че се търгуват на контролирани пазари и многостранни системи за търговия, отговарящи на най-високите регулаторни стандарти. „ Това дава опция на вложителите да не се обръщат към нерегламентирани места за търговия, с цел да влагат в криптовалути “, изясняват от капиталовия медиатор „ Елана “.

Преди две години такива принадлежности пуснаха водещи европейски тържища като Deutsche Börse и Euronext.
Пристъпване към криптосектора
През последните години БФБ прави опити да се разчупи, търсейки нови способи за привличане на вложители от една страна и от друга – благоприятни условия за българските компании да излязат по-лесно на пазара. Така да вземем за пример бе стартиран сегментът BEAM за дребни и междинни предприятия, както и BSE International за търговия с акции на международни колоси.

Сега борсата в София пробва да отговори и на засиления интерес към криптото. Популярността на този тип валути набъбна лавинообразно през последното десетилетие, като с времето достъпът до се улесни и от ден на ден хора вземат решение да влагат в токени. Това обаче предизвика опасения за сигурността на обществото и световната стопанска система.

Независимо от мнението на запалянковците, че криптовалути като биткойн може да се употребяват като цифрово злато за хеджиране да вземем за пример, цените им не престават да са волатилни. От друга страна, съществува риск човек, който съхранява токени в дигитален портфейл, да загуби паролата си и надлежно достъпа си до тях – респективно парите му да останат заключени.

В отговор на такива опасности се явяват и принадлежности като ETF-те и ETN-те, които са по-сигурни способи за вложения в криптовалута. Много банки по света също започнаха да се пускат по течението и да разрешават на клиентите си да влагат и съхраняват в някои по-сигурни криптовалути, най-вече биткойн. Пресни образци могат да се дадат с най-голямата банка в Австралия, Commonwealth Bank of Australia и Banca Generali в Италия.

Паралелно с това вървят и други процеси. Правителствата търсят по какъв начин да контролират децентрализираните валути, до момента в който в същото време опипват почвата за основаването на централизирани такива, т.е. издадени от централните банки.

*Статията има информационно-аналитичен темперамент и не е рекомендация за вложения.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР