Българска фирма създаде първия в света говорещ електронен гид за

...
Българска фирма създаде първия в света говорещ електронен гид за
Коментари Харесай

Първият в света електронен екскурзовод е български

Българска компания сътвори първия в света говорещ електронен гид за огромни направления. Създателите на " Аудиогид България " - Лариса Кузнецова и Михаил Пешев, са семейство със пристрастеност към пътешествията и ученолюбивост към забележителностите. Установили обаче, че не е елементарно да се възнамерява маршрут и да се узнае всичко най-важно и забавно за един град, в случай че не си в проведена група.

" Лариса не спираше да ми задава въпроси за забележителните места в България. Така се роди концепцията за нашия аудио гид ", споделя Михаил.

Подобни устройства могат да се намерят само в музеите, само че той и брачната половинка му вземат решение да работят в по-голям мащаб. Смятат, че по този начин основават улеснение за хората, изключително за тези, пристигнали за 2-3 дни или едвам за няколко часа по бизнес, за които е безсмислено използването на туроператорски компании.

Подробна и ясна информация за забележителностите, както и опцията да разполагаш с времето си, както желаеш – това са част от преимуществата пред проведените турове.

" Вземаш устройството в границите на работния ден. Преценяваш по кое време искаш да се разхождаш и какво да видиш “, изясняват бизнесмените.

Карта ще демонстрира маршрута със забележителности
Аудиогидът ще възпроизвежда видео и фотоси, които да ни ориентират дали сме стигнали търсеното място. Към гида има и карта. Маршрутът включва разнообразни точки, обозначени с номер, които подхождат на звукозаписа. Така за откривателите ще е по-лесно да ги открият.

Всеки детайл от услугата е дело на експерти
В началото Лариса и Михаил мислят, че реализацията на концепцията няма да им коства скъпо. Искат всичко да е изпипано в елементи - записите да са професионални, а устройството да е висок клас. И съумяват. Текстовете са готови от историк и включват не просто исторически обстоятелства и числа, а занимателни моменти и изненади.

Включили са и митове - какъв е бил Иван Вазов, по какъв начин е взето решението да се построи храмът " Свети Александър Невски " и какво има под него. Маршрутите им също излизат от познатото и известното, включвайки изненадващи точки в картата.

Семейството подхваща бизнеса със спестяванията си – 20 000 лева „ Нямахме визия какъв брой ще е цената на преводите, записа в студиото, разноските “, спомня си Лариса. Когато се оказва, че парите не доближават, двамата стартират да търсят благоприятни условия за финансиране. Но не срещат схващане от страна на банките.

„ Институциите, които оферират заеми за започващи компании, май единствено популяризират тази услуга “, споделят бизнесмените.

Така стигат до Микрофинансиращата институция „ ДЖОБС “, част от групата на Българската банка за развиване, която поддържа начинанието им и към този момент са на финалната права.

Услугата ще започва на 1 април с направени направления за София и Пловдив, само че Лариса и Михаил възнамеряват да обзет и други градове. Засега устройствата ще оферират беседи на 7 езика – британски, испански, френски, немски, италиански, съветски и български. Впоследствие ще прибавят китайски и гръцки превод, а задачата им е да доближат най-малко до 14 езика. Цената за прилагане на апарата ще е 25 лева за 10-12 часа.

Започват с 50 устройства, само че имат вяра, че в близко бъдеще потребността ще е от хиляди. Предвижда се и разширение на аудиторията – устройствата ще могат да се употребяват и като радиогидове, при които екскурзовод отдалечено ще се включва с инструкции.

Лариса и Михаил са щастливи, че към този момент имат десетки запитвания от хотели, хостели и представители на общини, които желаят да оферират устройствата на гостите си. /24chasa.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР