Българска фирма създаде първия в света 100 процента екологичен, негорим

...
Българска фирма създаде първия в света 100 процента екологичен, негорим
Коментари Харесай

Българи измислиха уникален изолационен материал

Българска компания сътвори първия в света 100 % екологичен, негорим и биоразградим топло- и шумоизолационен материал, оповестиха от Професионалната асоциация по роботика и автоматизация.

DECIBEL е българска инженернo-производствена компания, която е единственият производител на системи за звукоизолация и звучност в България. Компанията е учредена през 2012 година, а през 2014 година влага в лична фабрика в Ботевград, където на 2000 кв. м и до през днешния ден създава своите артикули, за да задоволи търсенето на потребителите за качествени, налични и акустично тествани и сертифицирани системи. Продуктите на сдружението са основани от акустици и са тествани по Европейски стандарти.

Успех след 3 години опити и проучвания

На 2 юни DECIBEL получи дълго чакана вест, че поръчката им за патент върху най-устойчивия изолационен материал, патентован в миналото, е призната. Новата им интелектуална благосъстоятелност е вследствие на 3 годишни опити, проучвания, проби и подготовка за входиране на патента.

Според информация от компанията, доказана и в патентните бумаги, става дума за революционен материал във формата на панел, направен от 100 % екологични първични материали, които с изключение на, че са напълно разградими имат свойството да обогатяват почвата, когато бъдат изхвърлени в нея.

Основните характерности на материала са неговата добра топлоизолация, шумоизолация и шумопоглъщане, въздухо и паропропускливост, антифунгицидност, хигроскопичност и неотстъпчивост.

Топлоизолационните му характерности са сравними с тези на стиропора, шумоизолационните му са сравними с тези на дебелите предстенни обшивки, паропропускливостта му е като на каменна вата, не е хигроскопичен за разлика от множеството изолационни материали и е нечуплив, което го прави елементарен за монтаж без потребността от структура.

От компанията обявиха, че монтажът му ще се реализира посредством непосредствено лепене на екстериорни и интериорни стени и тавани, както и като подподова изолираност. Модификациите на материала ще включват подготвени цветове, както и опция да се боядисва или финишира с мазилка. Засега компанията не разкрива суровините, които ще употребява, само че акцентира, че множеството от тях се набират в България и са 100 % възобновими.

Предстои построяването на нова фабрика

Производството на материала към този момент е реалност във фабриката на DECIBEL в Ботевград, само че от компанията загатнаха, че следва създаване на нова фабрика, особено за новото им изобретение. В момента компанията извършва тестова поръчка от 500 м2 за топло, шумо и пароизолация на частен паркинг във Виена.

Интерес към продукта и компанията има от няколко капиталови фонда в Съединени американски щати, Германия и България. От компанията считат, че това е една нужна и изчезнала крачка към по-зелено и стабилно бъдеще в строителния бранш.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР