Българска браншова камара Пътища излезе с позиция относно строителството и

...
Българска браншова камара Пътища излезе с позиция относно строителството и
Коментари Харесай

Пътищари с остра позиция по повод Лот 2 и 3 на АМ Тракия

Българска браншова камара " Пътища " излезе с позиция по отношение на строителството и положението на Лот 2 и Лот 3 на автомагистрала " Тракия ". В него от камарата показват своето неразбиране и остро отвращение от " спекулативните изказвания ", изнесени на конференция на 12 октомври 2022 година

На нея служебните министри на строителството Иван Шишков и на вътрешните работи Иван Демерджиев оповестиха, резултатите от инспекции, съгласно които положеното количество асфалт и строителни материали за правите Нова Загора - Стара Загора (лот 2) и Оризово - Бургас (лот 3) са по-малко от плануваните по план.

" Категорично не одобряваме показаните на българската общност обвинявания за положението на пътните сектори Лот 2 и Лот 3 на автомагистрала " Тракия ", декларират от ББКП.

В позицията се споделя още:

" В миг, когато служебният кабинет създаваше усещане, че се е фокусирал върху решаването на проблемите в страната и по-специално в тотално опустошения в последната година и половина пътен бранш се излиза пред медиите с напълно спекулативни изказвания. Изненадани сме от публикуваните внушения за некачествено осъществяване на секторите от автомагистралата, без съществуването на публични данни от извършения преди дни лабораторен разбор.

Оставяйки настрани множеството некомпетентни в техническо отношение изказвания /тук би трябвало да публикуваме към 300 страници от учебниците по пътно строителство и Техническите спецификации, настоящи в Република България/, ще се спрем единствено на два акцента. Проведеното проучване обгръща повърхност по-малка от 10 /десет/ кв.м. по отношение на обща повърхност на двата сектора от Автомагистрала „ Тракия " от 1 470 000 /Един МИЛИОН четиристотин и седемдесет хиляди/ кв.м. Това е все едно да съдите за качеството и количеството на осъществените работи в апартамент от 200 кв.м по броя на пантите на вратата на килера. И още: не e допустимо въз основа на оценка на асфалтовите пластове да вършиме линейна интерполация за количеството и качеството на 70 км автомагистрала. Асфалтовите работи съставляват едвам 15 до 17 % от цената на сходни обекти

Лот 2 и Лот 3 на автомагистрала „ Тракия " са пуснати в употреба преди повече от 10 години, като при самото им създаване са минали през редица обследвания, инспекции и разбори от страна на възложителя Агенция „ Пътна инфраструктура " и Европейската комисия. В интервала на построяването и по-късно обектите са минали одит и няма установени нередности и несъответствия. Автомагистрала „ Тракия " е отличена и от Европейския парламент като пример за ръководство на европейски средства.

Междувременно в одитните отчетите е упоменато, че действителните данни за трафика по Лот 2 за интервала 2017-2019 година надвишават плануваното с 162% при тежкотоварните коли, 376% при лекотоварните коли. По Лот 3 надвишаването е 42% при тежкотоварните коли и 348% при лекотоварните коли.

През 2014 година Европейската комисия прави одит на секторите. Пробите и резултатите са оценени в лабораторията на изпълнителя на тестванията в Италия.

От получените резултати е установено, че индикаторите дават отговор на условията на Техническата спецификация. Получените резултати от измерванията с дефлектометъра с падаща тежест демонстрират, че измерените сектори са структурно постоянни с най-малък или никакъв риск за понижаване на упования планов живот.

Българска браншова камара „ Пътища " акцентира, че в 10 годишния интервал на употреба на трасето не са възлагани превантивни и настоящи ремонтни действия, което в комбиниране с несъразмерното натоварване не обезпечава съответна оценка на положението на пътната настилка.

През миналите години лот 2 и лот 3 са минали над 150 инспекции. При всяка една до момента, специалисти са установили, че строителството е осъществено в границите на Техническата спецификация.

С една конференция представители на държавната власт вършат опит да злепоставят:

- Европейската комисия, с всичките нейни органи и консултанти, взели участие в контрола на построяването на Автомагистрала „ Тракия "

- Стотиците представители на държавната администрация в лицето на две министерства и Агенция „ Пътна инфраструктура "

- Хилядите проектанти, строители, надзорници и консултанти, създали допустимо България най-сетне да има приключена най-малко една автомагистрала.

Българска браншова камара „ Пътища " за следващ път изрично упорства да бъде прекратено политическото говорене, целящо уронването на престижа на Пътно-строителния отрасъл. Нека всички се фокусираме върху решаването на насъбраните проблеми в бранша, вместо да хвърляме бомбастични, некомпетентни и изрично погрешни изказвания! "
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР