Българо-германското дружество Fraport Twin Star Airport, която планира да инвестира

...
Българо-германското дружество Fraport Twin Star Airport, която планира да инвестира
Коментари Харесай

Българо-германският концесионер на летищата във Варна и Бургас ще инвестира над €70 милиона в тях

Българо-германското сдружение Fraport Twin Star Airport, която възнамерява да влага над €50 милиона в българското летище Бургас, както и над €20 милиона в летище Варна през идващите пет години, съобщава SeeNews, цитирайки  представител на компанията. 

Компанията, която е концесионер на двете летища на българското Черноморието, " ще финансира пет съществени плана на летище Бургас сред 2022 и 2026 година ", удостовери Цветомир Стефанов, който е началник на отдел PR и корпоративни връзки в изказване по имейл.

Първият план включва построяването на фотоволтаична централа за произвеждане на електрическа енергия за потребностите на летището. Освен това компанията ще приключи разширение на платформата и ще конфигурира ново осветяване. Летищният оператор ще разшири обслужваната зона и ще построи зала за поддръжка на авиотехника. 
 Fraport влага над 12 милиона лв. в черноморските ни летища през 2020 година
Fraport влага над 12 милиона лв. в черноморските ни летища през 2020 година

Какви строителни действия ще се правят на летищата във Варна и Бургас?

Концесионерът възнамерява още рехабилитация на пистата на летището, както и възобновяване на зоните на Терминал 1. Предвижда се и разширение на Терминал 2 за тръгване.

Успоредно с това компанията възнамерява ново перонно осветяване и рехабилитация на пътеката за рулиране на летище Варна. Основните планове включват още построяването на фотоволтаична централа за личните потребности на летището, както и рехабилитация на Терминал 2 и основни зони на перона и пътеките за рулиране. Операторът на летището има намерение да построи и нова постройка на пожарната.

Fraport Twin Star се ангажира да влага общо €413 милиона в двете летища през целия интервал на концесионния си контракт. От началото на контракта компанията към този момент е вложила над €101 милиона в летището в Бургас и към €107 милиона в летището във Варна.

През септември концесиите на Fraport Twin Star за двете летища бяха удължени с пет години до 10 ноември 2046 година.

Компанията е 60/40 взаимно сдружение на немската Fraport и българската BM Star.
 Летище София търси архитект за възобновяване на Терминал 2: по кое време и какво ще се промени?
Летище София търси архитект за възобновяване на Терминал 2: по кое време и какво ще се промени?

Над 140 милиона лв. ще бъдат вложени в аеропорта до 2027 година
Източник: money.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР