Българо-френски семинар - ателие с участието на студенти от ПУ

...
Българо-френски семинар - ателие с участието на студенти от ПУ
Коментари Харесай

Студенти от Версай проучват опита на Пловдив в културното...

Българо-френски семинар - ателие с присъединяване на студенти от ПУ „ Паисий Хилендарски “ и университета в град Версай, Франция, се организира от през вчерашния ден  в Дома на културата „ Борис Христов “. В рамките на два поредни дни гостите от Франция и техните български връстници, учещи специалности в областта на опазването на културно-историческото завещание, ще научат повече за опита на община Пловдив в ръководството на културното завещание и културните институти и  ще обменят опит по сред си.

Форумът бе открит публично от зам.-кмета по просвета и туризъм Александър Държиков. В приветствието си той означи, че е благополучен от обстоятелството, че визитата се реализира в една извънредно значима година, в която е Българското председателство на Съвета на Европейския съюз, и единствено година преди Пловдив да бъде Европейска столица на културата.

„ За нас това е време, в което градът става все по-притегателен център за туристи от Европа и света, време, в което можем да разкажем повече за нашата антична просвета, обичаи и богато историческо завещание. Нека актуалната аудиенция да бъде единствено началото и съдействието сред вас да продължи да се развива и отсега нататък. Надявам се, че в границите на тези 2 дни ще се родят хрумвания за нови и взаимно потребни начинания в региона на културата и просветителния продан “, сподели  Държиков.

Програмата на първия ден стартира с мултимедийна презентация за културно-историческото завещание на територията на Пловдив, показана от  арх. Нина Толева-Новак, специалист в дирекция „ Култура и културно завещание “. След нея лекция изнесоха доцент Красимира Кръстанова, декан на Философско-исторически факултет на Пловдивски университет, и гл. ас. Д-р Елица Стоилова. След това студентите се срещнаха с представители на екипа на фондация „ Пловдив 2019 “.

Днес групата от 48 студенти и техните преподаватели ще се срещнат на място с основни обекти от културната инфраструктура на града. Пешеходната обиколка с екскурзовод на забележителности в Стария град включва посещаване на Археологически комплекс „ Малка раннохристиянска базилика “, Източна врата на Филипопол, Хисар капия, Регионален Етнографски музей,  черква „ Св. св. Константин и Елена “, изложба „ Златю Бояджиев “, Къща „ Клианти “ и Античния спектакъл. В програмата е планувана и среща с управление и преподаватели от Академията за музикално и танцово и изобразително изкуство, на която ще бъдат показани специалностите в АМТИИ, които се занимават с запазване на културно-историческото завещание. Гостите ще бъдат посрещнати със особено осъществяване на Академичния хор и одобрение от ректора проф. Милчо Василев.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР