Българо-американската продуцентска компания Варна интернешънъл“ отбелязва 20 години от създаването

...
Българо-американската продуцентска компания Варна интернешънъл“ отбелязва 20 години от създаването
Коментари Харесай

Над 150 певци, хористи и инструменталисти от САЩ и Европа пристигат във Варна

Българо-американската продуцентска компания „ Варна интернешънъл “ отбелязва 20 години от основаването си и от старта на един от водещите й образователно-артистични планове - Международната музикална академия.

По традиция при започване на лятото във Варна се срещат повече от 150 артисти, хористи и инструменталисти от Съединени американски щати и Европа за присъединяване в майсторските класове за артисти, диригенти и инструменталисти.

За да отбележат тези две десетилетия отдаденост на музиката, Калин Чонев и брачната половинка му Шарон дружно с елитния интернационален преподавателски екип провеждат за варненската аудитория и гостите на града 13 концерта с типичен шедьоври - Варна интернешънъл 2019

Най-открояващото се име измежду четирите оперни заглавия е „ Кандид ” на Ленард Бърнстейн (1918-1990). Според някои творбата е един жанров парадокс – нито опера, нито оперета, нито мюзикъл, а всичко едновременно! Първообразът е философската новела на Волтер „ Кандид или оптимизмът ”, за която Бърнстейн споделя: „ Сатирата на Волтер е интернационална. Тя осветява всички тъмни кътчета както в Америка, по този начин и в Европа. Наистина, не е американска история, само че третира всичко, което се отнася за нас – американците, и за хората от целия свят ”.

Бърнстейн отсрочва композирането на станалата след това фамозна „ Уестсайдска история ”, с цел да даде приоритет на „ Кандид ” и залага доста повече на него, само че американската аудитория намира творбата прекомерно „ европейска ”. Днес „ Кандид ” се прави оценка освен като един от шедьоврите на международния оперен спектакъл, а и като произведение с бездънен смисъл, пълнота и житейска полезност, самобитен калейдоскоп на музикални стилове.

Главният воин се опълчва на тезата на философския оптимизъм, съгласно който във всяко зло има неразвито положително, а светът, в който живеем, е допустимо най-хубавият от всички светове. Но в действителност по този метод създателите на творбата ни предизвестяват за сляпото доверие към възгледите на равнище вяра, нематериалност, политика, стопанска система – все настоящо звучащи тематики.

На 15 юни във Фестивалния и конгресен център очаквайте две постановки на бърнстейновия „ Кандид ” - от 11.00 ч. и от 19.00 ч. Диригент е маестро Грегъри Бухалтер от „ Метрополитън опера ” в Ню Йорк, артистичен шеф и диригент на оперния спектакъл във Феърбанкс, щата Аляска и на „ Опера камерата ” във Вашингтон, музикален шеф на операта в Лас Вегас, щата Невада. За повторно идва у нас точно за театралните изяви в границите на музикалната академия „ Варна интернешънъл ”. Сценография и направата на костюмите са дело на Иван Карев и Весела Статкова.

Диригент на хора е Джил Бърджет - заместник-директор на хоровите действия в Университета на Северно Колорадо, учител по хорово диригентство и диригент на университетския камерен хор. В функциите ще слушаме: Кандид - Матео Адамс и Леонардо Куинтана, Кюнегонд - Маргарет Еймъри, Флавия - Албано де Лима, Пакет - Шерис Вийзи-МакНали, Максимилиан - Нейтън Лърнър, Д-р Панглос - Джонатан Стинсън, Губернатор - Никълъс Карузо и Джейсън Дънджи, Старата дама - Черил Уорфийлд и Магдалена Числак /moreto.net
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР