Българки отдават утробите си под наем на семейства в чужбина.

...
Българки отдават утробите си под наем на семейства в чужбина.
Коментари Харесай

Нашенки стават сурогатни майки срещу €40 000 - slava.bg

Българки отдават утробите си чартърен на фамилии в чужбина. За да износят дете, те най-често получават сред 30 и 40 хиляди евро. В интернационалните уеб сайтове за сурогатно майчинство има десетки разгласи от нашенки, откри инспекция на „ Телеграф “.

България обаче участва и като страна, от която постоянно има интерес отстрана на фамилии, търсещи жена, която да роди бебето им. Според родното законодателство така наречен заместващо майчинство не е разрешено у нас.

Оказва се обаче, че даже и да отдават утробата си чартърен в страна, в която това е регламентирано, българските гражданки предстои на наказване. Това изяснява експертът по здравно право юрист доктор Мария Петрова.

„ В България е неразрешено да бъдеш сурогатна майка. По силата на Наказателния кодекс това е закононарушение. Член 182 б. споделя, че лице от женски пол, което даде единодушие за продажбата на детето си у нас или в чужбина, се санкционира с отнемане от независимост от една до шест години и санкция от пет хиляди до петнадесет хиляди лв..

Там е посочено още, че наказването се постанова и на бременна жена, която дава единодушие за продажбата на детето си преди раждането му “, изясни пред „ Телеграф “ юрист Петрова.

Платформа

В една от интернационалните платформи за сурогатно майчинство има 18 разгласи, оповестени от българки. Първата е още от 2014 година, а последната е актуализирана преди дни – на 14 юни. Неин създател е жена, която се показва като Рина и показва, че е от Пловдив. Друга нашенка, записана под името Ана написа в профила си, че е родила лично дете преди 3 година, няма здравословни проблеми и желае да бъде сурогатна майка.

Само в този уебсайт от началото на годината са оповестени шест разгласи от българки, които оферират вътрешност чартърен. Адвокат Петрова изяснява, че доста от тези дами, не са осведомени със законите у нас. Те не знаят, че могат да бъдат съдени за закононарушение, въпреки то да е осъществено в страна, в която заместващото майчинство е легално.

Хотел

Оказва се обаче, че фамилиите, които си „ взимат “ бебе от чужбина също могат да попаднат под ударите на закона. Една от аргументите е, че те са принудени да въртят измами с документи. Най-често българката вписва себе си като биологична майка на детето, каквато в действителност не е и в документите се показва, че е родила в чужбина.

Това обаче е закононарушение, безапелационна е юрист доктор Мария Петрова. Повечето българи търсят сурогатни майки в Украйна, Грузия и Северен Кипър. В средата на този месец стана ясно, че наши фамилии месеци наред са очаквали да вземат бебетата си от Киев, където те били блокирани в хотел след раждането им от сурогатни майки. Причината за това е рецесията с ковид и затворените граници.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР