Българката популяризира родния ни фолклор в Чехия, като изпълнява известни

...
Българката популяризира родния ни фолклор в Чехия, като изпълнява известни
Коментари Харесай

Перничанката Диана Ангелова - плетачката на дантели, която пише истории за възрастни


Българката разпространява родния ни фолклор в Чехия, като извършва известни мелодии на барабан, барабани, китара и кахон



Поколението Y - по този начин социолозите назовават родените през 80-те години. Те са самостоятелни, с подчертана характерност и ревностно защитавана независимост. Израсли са в мрежата и живеят в свят без граници. Българите от авангарда на това потомство наподобяват, като че ли рецесията е предходна край тях, без да я виждат. Докато родителите им приказват за безработица и безпаричие, те разискват нови планове. Харесват ли ни или не, те са бъдещето и вместо да им постановяваме остарели стандарти на работа и живот, по-добре да се опитаме да ги разберем.

„ Много провокации са наливали масло в огъня на въображението ми “, признава Диана. В нея се борят две противоположности. В положение е да седи с часове и да създава своите неповторими плетени бижута и аксесоари.

Когато остави куките обаче, се отдава на другата си огромна пристрастеност - перкусиите. В чешкия град Пардубице, където живее, Диана Ангелова разпространява българския фолклор, който доста обича, по нетрадиционен метод - с барабан, барабани, кахон и китара. Не се уморява да показва на чехите обичани песни от родния си Брезнишки край.


Лилия Харалампиева: Да работиш за „ Цирк дю Солей “, Дзукеро, Джованоти и Ал Бано
Третата ѝ пристрастеност, която към този момент остава скрита за феновете ѝ, е да написа истории за възрастни - от еротика до хард порно.

Далече от Родината, на Диана не ѝ остава време да се отдава на носталгия по родния край. В нея постоянно пламти доста мощно огънят на въображението, към който тя непрестанно долива масло,пише bg voice. bg.


Родена е през 1981 година в Перник, първите ѝ 12 години минават в Брезник. Като дете

шие облекла на единствената кукла Барби,
която ѝ поръчват посредством публикация във вестника. Рано се научава и да шие на машината на своята прабаба.

Диана приключва техникума по текстил в София със компетентност „ Технология на плетачеството “, а след това - стопанска система в УНСС. Продължава да усвоява тънкостите и другите техники на плетивото при майсторка от работилницата „ Седянка “. „ Запалих се да се развия професионално в плетивото “, споделя тя.

През 2017-а отпътуват със брачна половинка ѝ Николай по публикация за работа в Пардубице - регионален град в Чехия. „ Видяхме видеа в YouTube за този град и доста ни хареса. Старият площад е непокътнат още от времето на Ренесанса. Като пристигнахме и го видях, бях доста разчувствана “, споделя Диана.



Връща се в България за малко, с цел да може щерка ѝ Виктория да приключи III клас, в този момент тя към този момент е на 15 години. В Пардубице се ражда синът ѝ Ивайло, който през днешния ден е на 5 години. Вече 6-а година са там и градът доста им харесва. „ Има доста паркове, умерено е за живот, уместно е за развъждане на деца “, споделя тя.



От ранно детство Диана

има пристрастеност към бижутата
Обича да отваря скрито кутията с бижута на майка си, и да се кичи с тях пред огледалото. На плетенето на една кука се научава от своята прабаба, двете си баби и вуйна си Рудолфина. Първо прави коланчета и гривни на куклите.

Когато приключва текстилния колеж, стартира да плете истински шалове и шапки. Към тях ѝ хрумва да направи обеци, плетени на една кука.



Вдъхновява се от една унгарка и продължава да прави цели комплекти на една кука - гердани, пръстени, брошки, обеци и аксесоари, като диадеми и ластици за коса, които могат да се носят като гривни. Майстори и ключодържатели, които да се носят като декорация на чантите и куфарите.

Обича да опитва с цветове и разнообразни прежди. „ Крайният резултат нормално е изненада даже и за мен - признава тя. - Плетивото постоянно ще бъде на мода. Важното е дамите да се осмелят да носят плетени бижута. “

Чехкините харесват нейните произведения. „ Казват, че не са виждали такива, удивени са “, споделя Диана. Представя ги на разнообразни базари в Пардубице.

Прочети още


Недялка Нейчева: Феята на „ живите “ кукли Бърборана от Хихон (ВИДЕО)
„ Отскоро коригирам и остарели бижута от скрина на баба и мама - споделя тя. - Много обеци и гердани по този начин стоят по скриновете. Сигурна съм, че има задоволително хора, които биха желали да се даде нов живот на тези бижута. Скоро една дама ми написа имейл, че имала едва зрение, и попита дали мога да ѝ поправя една обеца. Получи се и аз се въодушевих да продължа и в тази тенденция. “


Диана взема решение да разпространява плетените си хубости с марка „ Диджи плетиво “ по доста нетрадиционен метод - с дръм сешъни. Пее от дребна, в разнообразни обединения, майка ѝ води музикална група в Брезник, след това в оркестъра на текстилния колеж и като по-голяма - в читалище.

„ Много обичам българския фолклор - споделя тя. - Много желаех да изучавам национални танци, още от I клас. Родителите ми ме записаха в читалището в Брезник. Учител беше известният Лозан Иванчев, който умря неотдавна. Стори ми се доста мъчно, даваше някакви загрявки, които аз като дете не разбирах за какво се вършат. Беше и доста непоколебим, не продължих. С дядо ми постоянно бяхме първи на хорото на обичайния Граовски събор в Брезник. Сега имам книгата на Лозан Иванчев „ Фолклорни хора и танци на ария от Граово ”, където разказва присъщи хора и песни от този край. “

Голямата ѝ пристрастеност от дребна са перкусиите
„ Исках да изучавам при огромния ни перкусионист и композитор Добри Палиев, само че той умря, когато бях ученичка. Започнах да изучавам барабани при Божидар Стоичков “, споделя тя.

Днес в Пардубице Диана има български барабан, изпратен ѝ от майка ѝ, барабани, китара и кахон - перуански перкусионен музикален инструмент. Правоъгълна дървена кутия с отвор като при китарите, на който се сяда и се барабани. Интересното е, че и китарата Диана употребява като перкусионен инструмент - на нея също барабани.


Чрез плана си „ Диджи дръмс “ Диана взема решение да направи ексцентрична реклама и на българския фолклор, и на плетените си бижута. От уличните музиканти по „ Витошка “ в София тя се въодушевява и взема решение да прави същото в Пардубице.

„ Има един Махонов откъс в града. Там излизам и извършвам „ Девойко мари, хубава “, като барабаня по китарата - споделя тя. - До този миг осъществяванията си съм представяла там. Махонов откъс е на централната комерсиална улица „ Трида Миру “. Акустиката е неповторима на това място и е подобаваща за българските национални песни. По мотив някой обичаен празник извършвам някоя национална ария. “ С барабан Диана съпровожда една от обичаните песни от нейния шопски край - „ Море, чича рече “.

„ Веднъж седнах на една скамейка и запях една моя обичана детска песничка - „ Лаленце се люлее “. Обърнах китарата и започнах да барабаня по нея. Един минувач ме попита, каква е тази ария. Българска - споделих му, а той беше доста впечатлен “, споделя Диана.

„ В Пардубице има доста забавни кафенета, обичано ми е „ Байер “. Там обичам да скалъпвам, като пея и си придружавам с китарата като перкусионен инструмент. Събирам от ден на ден фенове “, смее се Диана.

Преди 3 години, след майчинството с Ивайло, тя взема решение съществено да усвои чешкия език. Започва да контактува с доста локални музиканти и да се включва в разнообразни дръм сешъни, фестивали или просто спонтанни концерти на улицата и в парковете.


„ Ентусиаст перкусионист беше наредил тези „ принадлежности “ - тенджери, кофи, чинийки, тигани... Нямаше по какъв начин да не опитам с децата... “
Източник Личен списък
В YouTube канала си Диана записва видеа с български песни в акомпанимент на перкусии, като с тях популяризира своите плетени бижута. Тренира и карате - за поддържане на форма.

За секс историите
я въодушевява един публицист - Питър Ортутай от Унгария. „ Комуникацията ни стартира на подбив, с една негова смешка. Бях пуснала във Facebook фотоси с една черна шапка. Той сподели да махна шапката и да облека нещо по-късо. Започнах да разисквам хрумвания с него и аз самата се изненадах, че мога да го върша “, споделя Диана.

В секс историите си тя като че ли „ смъква расото “ на скромна жена, плетачка на дантели, и се превъплъщава в лъвица, тигрица, предизвикваща въображението. Разголва се самоуверено и написа все по-дръзки истории със заглавия като „ Красавицата и остарелият блудник “, „ Любовна спекулация в хотела “. „ Дали съм по-освободена в тези истории? То е тъкмо по този начин, по този начин го усещам - едно освобождение “, споделя Диана.


Историите за възрастни - нейното предизвикателство
Източник Личен списък
„ Доскоро нямах визия, че е доста настоящ виртуалният секс. Хората си изпращат провокативни фотоси, пишат си смели неща. Темата ме предизвика и считам да напиша скоро една такава история “, споделя Диана.


Казва, че черпи ентусиазъм освен от своето въображение, само че и от хората по улиците. „ Често те се обличат и се държат доста провокативно - споделя тя. - Вдъхновявам се и от реклами, мнения, фотоси, места, кафенета. От този цветен свят може да се родят хиляди истории. “ Тях Диана написа под литературния псевдоним Ейнджъл Хевънли Смит и е решила да ги събере в книга.

„ Понякога България ми липсва - признава тя. - Запомних думите на една българка: „ Сякаш в чужбина живееш втори живот, като че ли това, което си претърпяла в България, е останало някъде надалеч в предишното. Странно е чувството. Сякаш започваш живота си изначало... “

Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР