Българката Кристалина Георгиева беше определена официално късно снощи за кандидат

...
Българката Кристалина Георгиева беше определена официално късно снощи за кандидат
Коментари Харесай

Кристалина Георгиева е кандидатът на ЕС за шеф на МВФ

Българката Кристалина Георгиева беше избрана публично късно нощес за претендент на Европейския съюз за началник на Международния валутен фонд. Тя беше определена след оспорвано гласоподаване на 28-те страни членки. Това заяви уредникът на изборния развой, френският министър на стопанската система и финансите Брюно Льо Мер, представен от Франс прес.

" Г-жа Георгиева към този момент е претендентът на европейските страни. Всички ние ще подкрепим кандидатурата ѝ ", съобщи френският министър след конферентен телефонен диалог с европейските си сътрудници, който удостовери резултата от гласуването.

Шейсет и пет годишната Георгиева, основен изпълнителен шеф на Световната банка, съобщи в Туитър, че за нея е чест да бъде издигната за претендент за общоприет шеф на МВФ.

Тя получи поздравления от Брюно Льо Мер, както и от президента на Световната банка Дейвид Малпас, който сподели, че е приел молбата й за отпуск, до момента в който МВФ вземе решение по отношение на назначението й, показва ДПА.

Срокът за номиниране е до 6 септември, а управителният съвет на МВФ възнамерява да избере новия ръководещ шеф на фонда до 4 октомври.

Коя е Кристалина Георгиева

Кристалина Георгиева е родена на 13 август 1953 година в София. Завършила е Висшия стопански институт " Карл Маркс " (дн. Университет за национално и международно стопанство), компетентност " Политическа спестовност ". От 1977 година до 1993 година работи като учител в Университета за национално и международно стопанство. През този интервал е и теоретичен помощник в Лондонското висше учебно заведение по стопанска система и политика, а в продължение на една година е посетител професор в Университета на Южния Пасифик във Фиджи и Австралийския народен университет. През 1986 година пази докторска дисертация на тематика " Екологични политики и стопански напредък в Съединени американски щати ". През 1991 година приключва следдипломна подготовка в Масачузетския софтуерен институт в Съединени американски щати, провеждайки проучвания в региона на политиката на околната среда. През 1993 година стартира работа в Международната банка за възобновяване и развиване /Световна банка/ като икономист по въпросите на околната среда, а след това е старши икономист по въпросите на околната среда и старши началник на бранш " Околна среда " за Източна Азия и Тихоокеанския район по въпросите на общественото развиване и околната среда. От 2004 година до 2007 година е шеф на Световната банка в Москва, Русия. В интервала от 2007 година до 10 март 2008 година е шеф на Програмата за стабилно развиване в Световна банка. От 10 март 2008 година до 9 февруари 2010 година е вицепрезидент на Световната банка. От 10 февруари 2010 година до 1 ноември 2014 година е член на Европейската комисия с сектор " Международно съдействие, филантропична помощ и реакция при рецесии ". От 1 ноември 2014 година до 2 януари 2017 година е заместник-председател на Европейската комисия и еврокомисар за бюджета и човешките запаси. От 2 януари 2017 година е основен изпълнителен шеф на Международната банка за възобновяване и развиване, като от 1 февруари до 8 април 2019 година е краткотрайно изпълняващ длъжността президент на Световната банка. Автор е на повече от 100 изявления по въпросите на околната среда и стопанската система, в това число и учебник по микроикономика. На 30 ноември 2010 година Кристалина Георгиева е определена за " Комисар на годината " и " Европеец на годината " в класацията на европейското списание " Юропиън войс ". Почетен жител на град Добрич (25 септември 2015 г.).
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР