Българката Капка Касабова, която живее и работи във Великобритания, спечели

...
Българката Капка Касабова, която живее и работи във Великобритания, спечели
Коментари Харесай

Капка Касабова с британско литературно отличие

Българката Капка Касабова, която живее и работи във Англия, завоюва влиятелната литературна премия Stanford Dolman Travel Book с книгата си Граница, оповестява Гардиън.

Касабова получава 5 хиляди паунда и статуетка във тип на глобус. Награждаването бе на 1 февруари в център Олимпия в Лондон. Това е следващото самопризнание за тази история, която бе оповестена и за Книга на 2017-а в Шотландия.

"Граница изпъкна … поради старомодния подарък на авторката да споделя истории, красивата ѝ прозаичност и актуалността на тематиката, защото Европа още веднъж е застанала на прага на смяната. Смятаме, че това е значима книга “, стимулира избора на журито неговият ръководител Сара Уилър.

Родената в България писателка и поетеса Капка Касабова умело смъква пласт след пласт от историята в една от тревожните елементи от Европа, която, както и при The Rule of the Land на Гарет Кар, още веднъж стана настояща – написа Гардиън, представен от ploshtadslaveikov.com.

Тя снове из триъгълника сред границите на България, Гърция и Турция, започвайки от България, където по време на комунистическото ѝ детство източногерманците, които почиват в черноморските курорти, без да знаят, употребяват съзнателно заблуждаващи карти, с цел да избягат през гората и зад Желязната завеса. Сега тя вижда сирийски бежанци, които се насочат от юг на север:

„ Това беше година, когато бежанците към момента прекосяваха границата по двама, а не стотици и хиляди “.

Докато кара из планинските села, Касабова се обрисува като майстор-разказвач в срещите си с намаляващия брой хора, останали там – измежду тях са някогашни граничари, чиято работа е била да стрелят по опитващите се да избягат чехи, поляци и източногерманци.

В този комплициран етнически район Касабова желае да разплете оплетените истории на честите смени на политиката към локалното население, случили се след разпадането на Османската империя и по време на Балканските войни от 1912-13. Касабова съчетава горчиво, тъмно възприятие за комизъм със съчувствие – показва Гардиън, – до момента в който следи орисите на хората, озовали се от неверната страна на оградата от бодлива тел.

Като българка, която се е озовала в Шотландия през Нова Зеландия, Касабова би трябвало да знае за заплахите от национализма на мястото, което назовава „ последната граница в Европа “.
Източник: slava.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР