Българка пледира виновна пред съд в Ню Йорк по обвинения

...
Българка пледира виновна пред съд в Ню Йорк по обвинения
Коментари Харесай

Българска банкерка призна участие в корупционна схема за милиарди долари

Българка пледира отговорна пред съд в Ню Йорк по обвинявания в пране на пари в границите на корупционна скица в Мозамбик, оповестява Българска телеграфна агенция.
Детелина Събева, някогашна служителка на швейцарската банка "Креди Сюис " (Credit Suisse), се призна за отговорна пред арбитър Уилям Кунц в Бруклин. Тя е един от тримата банкери от "Креди Сюис ", на които през януари американската прокуратура повдигна обвинявания, че са били забъркани в корупционната скица, включваща заеми за държавни компании в Мозамбик на стойност над 2 милиарда $. Най-малко 200 млн. $ са били отклонени.
Швейцарската банка увери, че тримата обвинени са скрили от нея противозаконните си действия.
37-годишната Събева сподели, че през 2013 година шефът й Андрю Пиърс й доверил, че е взел рушвет от 1 млн. $ по отношение на заем от 372 млн. $ за държавна компания в Мозамбик. Рушветът бил даден от "Привинвест " (Privinvest) - основана в Абу Даби компания, която имала контракти с мозамбикски държавни компании.
Според Събева Пиърс превел към 200 000 $ от подкупа по нейна банкова сметка. "Съгласих се да приема и държа тези пари, макар че знаех, че са добити от противозаконна активност ", съобщи тя.
Събева пристигнала непринудено от Лондон в Ню Йорк, с цел да дава отговор по повдигнатите й обвинявания. Тя бе освободена под гаранция. На съвещанието не бе упоменато да е сключила съглашение с прокуратурата за съдействие. Адвокатът на българката отхвърли коментар.
Другите обвинени по делото са Андрю Пиърс и Сурджан Сингх, също някогашен банкер от "Креди Сюис ". Двамата оспорват по правосъден път настояването на Съединени американски щати да бъдат екстрадирани от Англия.
Във връзка със случая са повдигнати обвинявания на общо седем индивида. Сред тях са Жан Бустани, някогашен шеф на "Привинвест " за продажбите, който е в ареста в Съединени американски щати, както и някогашният министър на финансите на Мозамбик Мануел Чан. Той се бори за това да не бъде екстрадиран от Република Южна Африка.
Според прокурори, сред 2013 и 2016 година, мозамбикски държавни компании са взели заеми за над 2 милиарда $, обезпечени от държавното управление и уредени от "Креди Сюис " и още една капиталова банка, която не бе посочена. Руската банка ВТБ също е осигурявала финансиране на държавни компании в Мозамбик, отбелязва Ройтерс.
През 2016 година южноафриканската страна - една от най-задлъжнелите в света, призна, че е подсигурила заеми. Това накара задгранични донори да прекратят поддръжката си за Мозамбик. В резултат националната валута се срина и страната изпадна в несъстоятелност, като спря да обслужва държавния си дълг.
Източник: bulnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР