Българийо, аз всичко тебе дадох! Под това мото от стих

...
Българийо, аз всичко тебе дадох! Под това мото от стих
Коментари Харесай

Концерт - спектакъл на арх. Пламен Мирянов озари Пловдив |

Българийо, аз всичко тебе дадох!

Под това мото от стих на патриарха на българската литература Иван Вазов, церемониален юбилеен концерт - театър въодушеви Пловдив и пловдивчани на 14 септември на сцената на Античния спектакъл. Концертът се излъчи директно на изнесен екран на площад “Стефан Стамболов ” и лайф стрийм в YouTube и Фейсбук.

Тържеството е в чест на 135-ата годишнина от Съединението на Княжество България и Източна Румелия и Деня на Независимостта и е отдадено на 170-годишнината от рождението на Иван Вазов и светлия християнски празник Кръстовден.

Концертът театър е дело на фондация “Нашият дом е България ” със съдействието на община Пловдив и ОИ “Старинен Пловдив ” и е под патронажа на вицепремиера по публичния ред и сигурността и министър на защитата на Република България господин Красимир Каракачанов.

Режисьор и продуцент на спектакъла “Българийо, аз всичко тебе дадох ” е проектант Пламен Пламенов Мирянов, създател на фондация “Нашият дом е България ”.

Арх. Пламен Пламенов Мирянов се изяви и като добър рецитатор.

Има на планетата народи, чийто път през вековете, съдбините и трагичните извивки на историята непроменяемо е вплитал в едно духовната и воинска мощност на най-достойните им рожби.

България е най-древната страна в Европа. Родината на българите - наследници на първите заселници на континента, основали воинство, опазило съкровища, нематериалност и светини посредством умно и благословено заплитане в едно на слово, дух и меч.

В хилядолетната традиция на това могъщо единение духовността непроменяемо е следвала тътнежа на воинския героизъм, копнежа по родова памет, провиждала е националните бъднини, а най-дръзновените й и почтени създатели с молебствия и багри, с напеви и стих, смирено, с респект са посвещавали най-чистите пориви на духа си, на славата Божия, Отечеството и на саможертвата на чедата му в труд, в молитва и в бран. На тази висша задача и озарението от високи идеали и обич беше отдаден концертът театър.

Бяха показани мостри на българско изкуство, творено за възхвала на нашия Спасител - Вседържителя Иисус Христос, за респект на жанр и татковина, за прослава на воинския героизъм и взора ни към вечността.

135 години от Съединението на Княжество България и Източна Румелия - събитие, обвеяно в барутна популярност, предвестено от свободата, пропито от предусещане за горделивост и увенчано с Независимостта.

Епохата на българската младост, на воинската ни горделивост, на идеали, в които намираме очакване и през днешния ден.

В търсене измеренията на идентичността ни, един талантлив българин в това време възкликва “Кавалът е арфата на българските планини и полета ” и с цел да опише това на света, въздига от пожарите и пепелищата на робството свещения тон на божествения ни език

Възродил речта ни, възпял историята, обрисувал географските граници на родината, изваял в слова багрите на нейната природа, провидял бъднините й, наименувал българското мироздание, смирил и несмиримите несъгласия на българския дух, Иван Вазов благославя всички нас посредством всепроникващата мъдрост на творбите си и ни зарича в любов към бъднините на нашата земя.

Фондация “Нашият дом е България ”, която е главният мотор на този патриотичен концерт театър, съществува, с цел да съхранява и възвеличава значимите постижения на българската нематериалност, да разкрива и разпространява хубостите на българската природа, да изявява и популяризира блясъка на българския гений.

Мисията на фондацията е да върне поколението млади българи, които напуснаха географските лимити на родината, а тези, които са тук, приканва да останат при своята просвета, корен, жанр и език.

“Вярваме, че с сегашния концерт връщаме равновесието в жанровата палитра на актуалната българска сцена. Гордеем се, че единствено за една година в търсене на пътища за шерване на забравените полезности, мъдрост и високоморални послания на нашата литература, ние открихме хиляди съидейници. Благодарим ви, че сте с нас ”, споделят от фондацията.

И още една благородна задача си слага “Нашият дом е България ” - да преоткрие и резервира за националната памет и за бъдещите генерации креативните достижения на огромните артисти рецитатори.

Като Кръстьо Сарафов, Владимир Трандафилов, Георги Стаматов, Борис Михайлов, Йордан Матев, Константин Кисимов, Адриана Будевска, Апостол Карамитев, Маргарита Дупаринова, Славка Славова, Таня Масалитинова, Стефан Гецов, Кирил Попов, Любомир Кабакчиев, Георги Черкелов, Джоко Росич, Джуни Александрова, Асен Кисимов...

В концерта вземат участие Гвардейският внушителен духов оркестър с диригент подполковник Ради Радев - основен диригент на Българската войска, солистите от Представителния отбор на въоръжените сили при Националната гвардейска част Емилия Валенти и Станислава Димитрова, квартет “Армейска ария ”, Смесен хор на БНР, Хорова шапка с диригент Нели Трошева и солист Пламен Бейков, Хор на пловдивските момчета “Стефка Благоева ” и Ансамбъл “Тракия ”.

Рецитатори са Янко Лозанов, арх. Пламен Пламенов Мирянов и Александър Иванов. Певци: Невена Цонева, Ваня Костова и Боян Михайлов.

Участват и актьорите Евелина Братанова, Любомир Петкашев, Димитър Селенски и Севар Иванов. Инструменталният акомпанимент е на Живко Василев (кавал), Деница Димитрова (арфа), Стефан Врачев (роял и орган). Водещ е Галя Димитрова.

Събитието е с общителното подпомагане на Министерството на защитата, ОИ “Старинен Пловдив ” и Община Пловдив.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР