България зависи от руския газ над 80% - няма друга

...
България зависи от руския газ над 80% - няма друга
Коментари Харесай

Мартин Димитров: Спирането на газа е опит на Москва да разедини ЕС

България зависи от съветския газ над 80% - няма друга такава страна от Европейски Съюз

Това съобщи в "Денят стартира " по депутатът от "Демократична България " Мартин Димитров.

Той разкритикува предходните ръководещи от ГЕРБ поради забавянето на градежа на интерконектора с Гърция.

"Ако бяха създали диверсификация, нямаше да подвластен на 80% от един снабдител. От 2009 трябваше да стартира градежът на интерконектора с Гърция. Този въпрос съм го задавал десетки пъти на всички вероятни енергийни министри и имаше голямо подценяване на тематиката. Минаха 12 години и интерконекторът не е подготвен, което е въпрос на национална сигурност ", сподели той.

Министерството на енергетиката има проект за деяние и би трябвало да се направи всичко допустима да бъдат обезпечени количества газ до края на май.

"След това разчитаме, че Европейска комисия ще стартира построяването на европейски енергиен съюз, в смисъл Европейски Съюз да договаря огромни количества газ на по-благоприятни цени. Защото Европейски Съюз е голям консуматор и в случай че договаря като обединен консуматор, цените ще бъдат доста по-добри ", съобщи Мартин Димитров.

България има контракт за доставки на съветски газ до края на годината и сега Русия го нарушава, акцентира Димитров. Заяви, че България може да си потърси правата в трибунал

"Това е опит на Москва да разедини Европейски Съюз, опит да се нанесе тежък удар против настоящето българско държавно управление, несъблюдение на интернационален контракт. Опит за интервенция във вътрешните работи на България ", разяснява още той.

По думите му още няма публична позиция на страна членка на Европейски Съюз, която да е декларирала, че ще заплаща за газа в рубли.

Димитров съобщи още, че пътната карта, подписана с "Газпром " от държавното управление на ГЕРБ, би трябвало да стане обществена.

"Искам да видя тъкмо какво са подписали тогава, с цел да разберем има ли общо със протичащото се в този момент. Поискахме от министъра на енергетиката, от "Булгартрансгаз ", от еврокомисаря по енергетика и никой не я показа, тъй като настояват, че не имат копие от нея ", сподели депутатът.

Мартин Димитров не е склонен с изказванието на президента Румен Радев, че прекъсването на съветските газови доставки към България е знак за ескалация на икономическата война.

"Това, което ни се случва, цели всяване на раздори вътре в България и Европейски Съюз и ние не би трябвало да им даваме тази цел. Това би трябвало да ни подейства сплотяващо, тъй като има други възможности ", заключи Димитров.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР