България заслужава да бъде приета в Еврозоната, но част от

...
България заслужава да бъде приета в Еврозоната, но част от
Коментари Харесай

Борисов: От първия ден БСП искаха да саботират председателството

България заслужава да бъде призната в Еврозоната, само че част от европейските служители демонстрират нарцисизъм. Това стана ясно от думите на министър-председателя Бойко Борисов по време на конференция, на която бе даден старта на Алианса за доближаване на заплатите в Европа. Конкретно министър председателят се обърна към ЕКОФИН – Съветът по стопански и финансови въпроси към Съвета на Европейския съюз.

Относно претенции избор на съмнение той отвърна, че Българска социалистическа партия през цялото време са желали неуспех на европредседателството.

„ Няколко неща са значими да отбележим за срещата през днешния ден. Безспорно е, че преди години, когато рекламирахме България, казвахме пред вложителите: „ елате, тъй като имаме евтина работна ръка ". Сега споделяме: „ елате, тъй като имаме квалифицирана работна ръка ". Вече трайно няколко години държим постоянен растеж на БПВ към 4%. Затова ни би трябвало квалифицирана, добре готова работна ръка.

В тази сфера извадихме като приоритет образованието, преквалификацията, квалификацията. Това е развой, който трае години. Факт е, че за тази образователна година успяхме да вкараме над 22 000 деца, които въобще не са ходили на учебно заведение, какъв съперник ще бъдат на пазара на труда. Затова в тази сфера поставяме големи старания ", съобщи Борисов и посочи, че над 700 милиона лв. ще отидат за просветителна инфраструктура.

„ Затова взехме решение за двойно нарастване на заплатите в тази сфера и го вършим. 15 млн. лева повече за Българска академия на науките. 10 млн. лева за СУ „ Св. Климент Охридски ", все в сфера, която желаеме да приготвяме оптимално конкурентоспособна работна ръка.

Години наред се източваше работната ръка от някогашните соцстрани, примамвайки с по-висока заплата. Получи се голям отлив на работна ръка и никой не стачкува против българките лекари, медицински сестри, които отидоха на Запад, а споделят: „ вземете си ромите ". Това заслужено ли е? Тогава се получава застаряващо население, идват синдикатите и споделят: „ добър ден, с какъв брой ще вдигнеш пенсиите? ", разяснява министър председателят.

Той посочи и доводите, заради които страната ни има място в Еврозоната.

„ България е потвърдила, че 22 години може да работи във валутен ръб. Имаме постоянен фискален запас, голям златен запас, който пазим. Какво не ви харесва? ", попита риторично той.

„ Безработицата е под 6%. Намалихме на 25% външния дълг. Къде е рискът за чакалнята за Еврозоната на България. Нула. Егоизъм има, да. Начинът, по който работите сега, ще счупите Европа и това необикновено творение, което е Европейският съюз, ще бъде торпилирано най-после и то единствено поради нарцисизъм ", акцентира Борисов.

Освен това той се застъпи за Унгария и Полша и прикани Македония да стартира договаряния за приемане в Европейския съюз.

„ Какво да направи Македония повече? Името си смениха хората. Представяте ли да би трябвало да сменяте името на Франция, Германия, Полша. И това направиха, и контракт с България подписаха, но идвали евроизбори и в този момент не е моментът. А по кое време ще е моментът ", попита министър председателят. По думите му доста прецизно България извършва своите задължения.

" В нашия мандат междинната работна заплата ще бъде 1500 лева, 650 лева - минималната. Структурата на стопанската система променихме. Нямаме нито една рекламация. Инвестираме в обучение, просветителна инфраструктура. Вече съм трети мандат. От години отивам на Европейски съвет, проследявам процесите. Наказателните процедури против Полша и Унгария няма да доведат до положително. Виждате по какъв начин изборите в обособените страни към този момент стартират да изброяват партии, за които преди 2-3 години не искахме да чуем, само че към този момент излъчват министър председатели. Похарчихме тонове керосин да вървим и да се връщаме до Брюксел без нищо да вършим, просто да си приказваме. България предложи съответен проект за миграцията. 100 пъти приказвах с Виктор, с Ангела, с баварския министър председател. Няма по какъв начин да стане със мощ. Нямам вода и олио да ви смеся да видите дали ще се смеси. Няма да се смеси, колкото и да го джуркаме ", разяснява той.

" Ескалацията във въоръжението. Модерно е да кажем, че ще вдигнем на 2% разноските. Знаете ли какъв брой трилиона ще отидат за въоръжение. Кой министър председател ще се изправи и ще каже дайте ни на нас мигрантите? Повторихме това, което 2015 година протоколирано съм споделил ", добави още Бойко Борисов.

Премиерът изрази позицията си и за претенции избор на съмнение на държавното управление му, по който през днешния ден се организираха диспути в Народното събрание.

„ Българска социалистическа партия от първия ден желаеха да саботират европредседателството. За тях това беше витално значимо. Затова и не участваха, не дадоха хора за него. Проваляйки се като европредседатели, това щеше да бъде и задоволителен мотив да ни се желае тогава оставката и то безусловно резонно. Знаете по какъв начин почнахме с НДК, с провокации, пък се оказа, че съдът ги оправда на процедура. Но това си е парламентарна процедура, това е записано в Конституцията. Искат избор, дават избор. Парламентарните групи се пазят. Те го вършат единствено с цел да може да покажат още един път, че ги е гняв, че европредседателството е сполучливо ", сподели Борисов.

Премиерът разяснява и думите на Корнелия Нинова, съгласно която имало несъгласие в думите му за спрения мигрантски напън.

„ Иначе, не мога да си обясня да ми се поясняват думите по този метод от госпожа Нинова, че съм признал, че границата не се пази добре. Още от ръководството на Българска социалистическа партия, когато пристигна по-късно и бежанската вълна, завари ни по-късно и нас, и тях неподготвени. Тогава те започнаха 30 км ограда, ние още 200 км направихме. Командировахме полиция, повече войска, сменихме законите. Англичаните ни даряваха джипове, че нямахме тогава. Впоследствие извоювах 150 млн. евро от Европейска комисия за нашата граница. Под наш напън подписахме съглашението с Турция. Направихме Среща на върха ЕС-Турция във Варна. Като видите графиките, в този момент цифром и словом, тъй като пазиме и гръцката граница, са няколко десетки, които са минали и то през формалните КПП-та и са отишли към Германия, Франция и Австрия. Признал съм това, което всички знаете. Дето се вика, ние сме атакували Българска социалистическа партия, че не пазят границата, когато бяха в мандат по времето на Орешарски ", сподели още Бойко Борисов.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР