България? Защо да посетите България? България е красива страна, с

...
България? Защо да посетите България? България е красива страна, с
Коментари Харесай

10 удивителни неща, които чужденците не знаят за България

„ България? Защо да посетите България? България е красива страна, с величествени планини, пясъчни плажове, живописни села, добра храна и гостоприемни хора. И е необикновено налична. Ако не знаете нищо за България, тук са 10 аргументи, заради които би трябвало да я посетите “.

Така стартира материалът със заглавие 10 Amazing Things You Didn’t Know About Bulgaria на родения в Айова публицист и публицист от еврейски генезис Елис Шуман, поместен в „ Huffington Post “ и отдаден напълно на родината ти.

Както към този момент сме ви разказвали, Елис Шуман и брачната половинка му – Джоди, живеят в София от 2009 до 2010 година По това време те интензивно поддържат блога си, където разказват с детайлности пътуванията си из страната.

 10 удивителни неща, които чужденците не знаят за България

1. Розите

Българските рози освен са необикновено красиви, само че и огромна част от тях се употребяват за експорт. Това приятно цвете, известно с божественото си благоухание, е избрало точно България, от всички места по света, за собствен най-уютен дом. От българските рози се създава 85% от розовото масло в света, съществена съставна част за направата на парфюми. Посетете България през май и юли, с цел да видите цветната годишна продукция.

 10 удивителни неща, които чужденците не знаят за България

2. Киселото мляко

Българското кисело мляко е най-вкусното в света, тъй като единствено тук вирее в естествена среда бактерията, която служи за заквасването му – Lactobacillus bulgaricus. Елис Шуман предлага на чужденците да опитат квасено високо в планините овче кисело мляко,  гарнирано с мед или сладко от плодове.

 10 удивителни неща, които чужденците не знаят за България

3. Кимането

Когато зададете въпрос на българин, може да останете комплицирани от неговия отговор. В страната еднократното кимване с глава нагоре и надолу значи негативен отговор, до момента в който въртенето на главата хоризонтално в действителност значи „ не “. За да е още по-объркано, когато локалните хора приказват с чужденци, те обръщат смислите на тези кимвания. Правят го постоянно по-възрастните, които поддържат тази традиция, датираща от османско време.

 10 удивителни неща, които чужденците не знаят за България

4. Шопската салата

Смятана за национално ядене, тази лесна салата се състои от нарязани на кубчета култивиран домати, краставици, лук и сурови или печени чушки, поръсени с българско бяло саламурено сирене. Ястието постоянно се украсява с магданоз и овкусява с лек дресинг от олио и червен винен оцет. Шопската салата е станала известна по времето на комунизма, когато е била промотирана от „ Балкантурист “, държавната туристическа организация.

 10 удивителни неща, които чужденците не знаят за България

5. Кирилицата

Българите пишат и четат на кирилица, като страната е татковина на тази писменост и я е приела доста преди Русия. Заслуга за това имат Св. св. Кирил и Методий, родени през 9 век. Двамата братя са били християнски мисионери, които употребявали своята писменост в напъните за възстановяване на грамотността измежду славянските езичници в Първата българска империя. Двамата братя са най-тачените светци в Българската православна черква.

 10 удивителни неща, които чужденците не знаят за България

6. Българските евреи

България застава на страната на нацистите през Втората международна война, само че все пак съумява да избави цялата си еврейско население, над 40 000 души, от ужаса на Холокоста. Българската православна черква, политиците и елементарните жители са подкрепили евреите и не са позволили те да бъдат депортирани. За страдание обаче, същото не може да се каже за 11 000 хиляди евреи от Македония – област, ръководена от България по време на войната.

 10 удивителни неща, които чужденците не знаят за България

7. Златото

Най-старото златно богатство в света е било намерено в гробница западно от Варна, близо до брега на Черно море. Намерено инцидентно през 1972 година от група служащи с трактор копаещи трап, златното богатство било прикрито в 300 гроба, датирани от 4560-4450 година прочие Хр. На мястото са открити над 3000 златни артефакта, което потвърждава и че локалните хора са имали търговски връзки с далечни и близки нации, а и са вярвали доста в живота след гибелта. Някои от българските златни съкровища са пътували за музейни експозиции до най-различни точки на света.

 10 удивителни неща, които чужденците не знаят за България

8. Ракията

Тази алкохолна напитка може да се смята за национално пиво на страната. Прави се от ферментирали плодове и съставлява някъде сред 40% алкохолно наличие (когато е създадена в завод) до 80% или повече (при домашната). Ракията може да бъде направена от круши, сливи, грозде, праскови, кайсии или даже от микс от плодове. Обикновено ракия се сервира при започване на храненето дружно с шопска салата. Когато пият ракия българите подвигат тост, чуквайки чашите си и споделят „ Наздраве “. Уверете се, че осъществявате директен контакт с очите, когато вършиме това!

 10 удивителни неща, които чужденците не знаят за България

9. Гайдите

Българите се гордеят със своята гайда – торба, която се прави от кожа на коза или овца, обвързвана с тръба от три елементи, по-къса тръба и тръба за надуване. Българската гайда се назовава каба гайда, която е по-голяма и с по-нисък тон от тази на други страни в Югоизточна Европа. През май 2012 година 333 български гайдари свириха 9-минутна комбинация от български национални песни и сложиха международен връх за осъществяване на гайда, приет от Книгата на върховете Гинес.

 10 удивителни неща, които чужденците не знаят за България

10. Мартениците

Ако ви се случи да бъде в България на 1 март, присъедините се към честванията за Баба Марта. На този празник, посрещащ пролетта, българите си разменят дребни пискюли и гривни от бели и червени конци, които назовават мартеници. Мартениците се носят към китката или прикрепени върху облеклата, до момента в който човек види щъркел или цъфнало дръвче – предвестниците на идването на пролетта.

Ако това не са задоволително удивителни аргументи да посетите България, елате да покарате ски по пистите през зимата или да се отпуснете на плажа през лятото.

– Превод: Даниел Михайлов –

Източник: 10te.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР