България заема важно място в пчеларството в Европейския съюз, като

...
България заема важно място в пчеларството в Европейския съюз, като
Коментари Харесай

Световен ден на пчелите: Колко кошера има в България и коя държава произвежда най-много мед

България заема значимо място в пчеларството в Европейския съюз, като северният централен район на страната се подрежда на четвърто място в Европейски Съюз във връзка с броя на пчелните кошери през 2020 година. Това демонстрира забележителното присъединяване на България в производството на мед и опрашването на растенията в района.

Световният ден на пчелите, който се отбелязва на 20 май, е значима самодейност, която се стреми да притегли вниманието към ролята на пчелите и опрашването, което те правят. Пчелите играят сериозна роля за екосистемата и селското стопанство, като са виновни за опрашването на голям брой растителни типове, в това число и доста от земеделските култури.

Въпреки че България разполага с огромен брой пчелни кошери, е значимо да се обърне особено внимание на запазването на пчелните популации и битката против загубата на пчелините. Промените в околната среда, потреблението на пестициди и други фактори могат да имат негативно влияние върху пчелните колонии и опрашването като цяло.

В България, както и в другите елементи на Европейския съюз, се подхващат голям брой старания за отбрана на пчелите и развиване на устойчивото пчеларство. Законодателството и стратегиите за субсидиране на пчеларството играят значима роля в насърчаването на виновното пчеларство и запазването на пчелните колонии. За да се подсигурява бъдещето на пчеларството, е належащо да се предизвиква разнообразието на пчелните популации и да се обезпечат подобаващи места за хранене и гнездене на пчелите.

В международен мащаб, Китай се издига като водещ производител на мед, съгласно данните от най-новия отчет на Организацията на Организация на обединените нации за издръжка и земеделие (FAO). През 2021 година страната реализира впечатляващ резултат от съвсем 500 000 тона естествен мед, което надминава количеството на всяка друга страна. Този факт обаче е съпроводен от шумни изказвания, изключително от страна на Индия, че Китай прибавя захарен сироп към своя мед, поради по-лесния и по-евтин метод на произвеждане.

Индийската медна промишленост, на собствен ред, се подрежда на шесто място в топ класацията с към 66 000 тона мед, създадени през 2021 година. Въпреки че Индия е важен производител, тук се повдигат подозрения за качеството на китайския мед, предоставян на международния пазар. Няколко национални и интернационалните наблюдаващи се съмняват в естествените свойства на китайския мед и допускат съществуването на добавки в неговия експортен дял.

Следващите страни в топ класацията на производителите на мед са Турция, Иран и Аржентина, които заемат второ, трето и четвърто място надлежно. Въпреки че тези страни не доближават прага от 100 000 тона мед, те имат доста присъединяване в международното произвеждане. Съединените щати са деветият максимален производител със 57 000 тона мед.

За да се обезпечи първокласен мед на международния пазар, е от значително значение да се организират прецизни контроли и регулации върху производството и износа на мед. Това ще подсигурява на потребителите достъп до естествен и безвреден артикул, който да дава отговор на високите стандарти за качество и сигурност. Организациите и организациите, виновни за регулирането на пчеларството и медопроизводството, би трябвало да работят в тясно съдействие с пчеларите, с цел да подсигуряват сходство със заложените стандарти.

За България, като значим състезател в пчеларството в Европейския съюз, е належащо да се продължат и засилят напъните за опазване на пчелните популации и запазване на биоразнообразието. Специално внимание би трябвало да се обърне на опазването на местата, където пчелите намират храна и гнезда, както и на намаляването на използването на нездравословни пестициди. Информационни и просветителни акции могат да покачат осведомеността на обществото за значимостта на пчелите и да насърчат устойчивото пчеларство.

Световният ден на пчелите е опция за по-широко разпространяване на информацията за значимостта на пчелите и значимостта на опазването им. Той би трябвало да служи като първа стъпка към по-силно ангажиране на всички заинтригувани страни - пчелари, държавни управления, организации и консуматори - в битката против загубата на пчелините и насърчаването на устойчивото пчеларство.

За да се обезпечи бъдеще за пчеларството и опрашването, би трябвало да се отдели нужното внимание и запаси за опазване на пчелните популации и биоразнообразието. Само посредством взаимни старания и ангажираност можем да подсигуряваме, че пчелите ще продължат да играят значима роля за екосистемата и устойчивото развиване на селското стопанство.
Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР