България, заедно със страните от Централна и Източна Европа, ще

...
България, заедно със страните от Централна и Източна Европа, ще
Коментари Харесай

Министър Димов: Търсим финансиране от ЕК за електротранспорт в новия програмен период

България, дружно със страните от Централна и Източна Европа, ще търси опция за финансиране от Европейската комисия (ЕК) на планове за електромобилност в идващия програмен интервал, заяви министърът на околната среда и водите Нено Димов при откриването на годишното събитие на Националния поверителен екофонд (НДЕФ), което се организира в Министерство на околната среда и водите през днешния ден.

„ Проектът за електромобилност не би трябвало да се лимитира единствено в границите на градския превоз. В диалози съм с сътрудници от други страни от Централна и Източна Европа, най-много със страните от Вишеградската четворка. Ще търсим метод да активизираме по-голям финансов запас от Европейска комисия за стимулиране освен на градския превоз, само че и създаване на инфраструктура – в това число така наречен зелени коридори, които да свързват освен град с град, само че и град с страна, тъй че да може да се стигне с електрически автомобил от Мюнхен до Пловдив или да пътувате от Латвия до Гърция “, изясни министър Димов. По думите му диалозите вървят много обнадеждаващо. „ Ще забележим в новия финансов интервал по какъв метод ще има стимулиране за създаване на коридори, инфраструктура за зареждане на електрическите автомобили, доразвитие на градския превоз, а за какво не и подкрепяне на семействата “, добави министърът.

Председателят на УС на НДЕФ Пенка Моллова-Смоленова заяви, че фондът навършва 24 години от активността си и има важен принос за по-чиста околна среда. „ Бяха одобрени нови и истински хрумвания за институционални и финансови механизми за реализация на политики в околната среда. От 2015 година насам НДЕФ е единственият източник на безплатна дотация за стимулиране потреблението на електрическите транспортни средства. НДЕФ управлява първата национална самодейност за поощряване потреблението на електрически автомобили, което способства за осъществяването на предпочитани политики в околната среда – възстановяване качеството на атмосферния въздух, понижаване излъчванията от парникови газове и на равнищата на шумовото замърсяване “, означи Пенка Моллова. От НДЕФ регистрираха, че през 2018 година е работено по осъществяването на 58 плана за енергийна успеваемост със 78 обекта. Изплатената дотация е в размер на над 4,8 млн. лв..
Източник: econ.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР