България забрани временно вноса на украинско зърно, за да подпомогне

...
България забрани временно вноса на украинско зърно, за да подпомогне
Коментари Харесай

Производители на олио се обявиха „против“ забраната за внос на украинско зърно

България забрани краткотрайно вноса на украинско зърно, с цел да подкрепи родните зърно-производители.

Търговците и производителите на олио обаче са срещу тази възбрана, тъй като това ги заплашва от банкрут. Те имат потребност от импорт на украински слънчоглед, с цел да работят на цялостен потенциал.

„ Работим най-вече на интернационалните пазари, като предлагаме масла и шротове, създадени както с български първични материали, по този начин и от вносни. България е огромен производител на суровина слънчоглед, само че тя не може да обезпечи нужните запаси за преработвателната ни промишленост ", изясни финансовият шеф на рафинерия за слънчогледово олио Цветелина Пенева.

Тя добави, че е нужен импорт от 1-1,5 млн. тона първични материали, с цел да може промишлеността да работи на цялостен потенциал до нова годишна продукция. Изискванията на качество са едни и същи, без значение дали зърното е българско или украинско. Цените се дефинират от пазара, акцентира тя.

„ Ние сме подвластни от този импорт - дали ще пристигна от Украйна, или от други пазари. Това зависи от търговците, които го оферират ", добави Цветелина Пенева.

Тя не чака да има покачване на цената поради възбраната на импорт от Украйна.

бТВ, „ Тази събота "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР