България всяка трета практикуваща медицинска сестра е над 65-годишна възраст,

...
България всяка трета практикуваща медицинска сестра е над 65-годишна възраст,
Коментари Харесай

 Тревожно! Всяка трета медсестра е над 65 години, годишно по 1000 напускат системата  

България всяка трета практикуваща здравна сестра е над 65-годишна възраст, а с цел да работи умерено здравната система и с цел да има кой да се грижи за пациентите, са ни нужни над 50 хиляди медицински сестри. Това сподели в изявление за Българска телеграфна агенция Милка Василева, ръководител на Българската асоциация на експертите по здравни грижи.

Мотото на 12 май тази година е „ Нашите сестри са нашето бъдеще – икономическата мощ на здравните грижи “. По данни на асоциацията в България работят 21 860 медицински сестри. Необходима е промяна и „ пренареждане “ на здравната система, както и разработване на стандарти за работа, които да се съблюдават. В противоположен случай здравната система ще банкрутира, сподели още Василева. Всяка година 800-1000 медицински сестри напущат специалността, като част от тях отпътуват за чужбина, а оставащите в България напущат здравната система.

От няколко години от съсловната организация с паника показват проблемите, свързани с кадровата рецесия, като през 2023 година в отворено писмо, изпратено до премиера, до ръководителя на парламентарната комисия по опазване на здравето, до министъра на опазването на здравето и други приканиха за основаване на система за обмисляне, назначение и задържане на медицинския личен състав, за рамка за стабилно кариерно развиване, за стабилно повишение на заплатите по отношение на добитите познания, умения и компетентности, за условие за най-малък брой медицински експерти по здравни грижи за оптималното действие на лечебните заведения.

Управляващите дават обещание, само че когато стартират да ръководят, виждат, че казусът е доста, доста сериозен заради комерсиалния темперамент на лечебните заведения, заради другата им благосъстоятелност, заради обстоятелството, че страната е абдикирала от регулаторната си функционалност във връзка с опазването на здравето. Не можем да се похвалим с триумфи, свързани с настояванията ни, сподели още Василева. Винаги сме казвали, че специалността ни е подценявана и неуважавана. Колегите ни работят на две или на три места и поради това здравната ни система към момента съществува, само че нашите ръководещи не могат да осмислят този факт, добави тя. Всички знаят, че непрестанно се откриват нови лечебни заведения или се правят нови действия в съществуващите лечебни заведения, само че действителен личен състав, който да работи там - няма. Много скоро няма да има на кого да се оплакваме, а ръководещите няма да има от кого да се оплакват, защото медицинските сестри, акушерките и лекарските асистенти напущат системата или страната, добави Василева. По думите ѝ даже лечебните заведения, които сега оферират по-високи хонорари, не могат да обезпечат личен състав. Заради това, че сътрудниците работят на няколко места, лечебните заведения не престават да съществуват, добави тя.

Решението е доста мъчно, защото системата е извънредно консервативна и с цел да има какъвто и да е резултат, би трябвало да се стартира с доста революционни стъпки, като една от тях е обезпечаване на почтени заплати, уточни още Василева. В множеството лечебни заведения не се обезпечава указаната в Колективния трудов контракт (КТД) съществена заплата за здравна сестра – 1500 лева, която пък е и извънредно незадоволителна за прехрана и продължаващо професионално развиване на здравна сестра.

Освен увеличение на възнагражденията, е належащо да има почит към специалността и към хората, които я упражняват, както и положителни връзки вътре, в медицинските екипи. По думите ѝ належащо е да се обезпечи опция за кариерно израстване и реализация, да се основат и стандарти по здравни грижи.
Началото би трябвало да се сложи с създаването на дълготрайна тактика, която да показва какво ще се случи след пет, 10, двайсет години, тъй като съгласно Световната здравна организация до 2030 година се чака липса на девет милиона медицински сестри. България е една то страните, в които има минимум медицински сестри на глава от популацията и в случай че бъдещите ръководещи не реализиран политическо единодушие и не приготвят тактиката, не съм уверена, че ще има кой да означи идващия 12 май, сподели още Василева.
dnes. bg


Източник: struma.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР