България все още не е готова за еврото. Тази позиция

...
България все още не е готова за еврото. Тази позиция
Коментари Харесай

БСП: България не е готова за еврото

България към момента не е подготвена за еврото. Тази позиция показаха депутати от " Българска социалистическа партия за България " при разискването на новия закон за Българска народна банка, който бе признат през вчерашния ден на второ четене от Народното събрание.
Законът беше утвърден с гласовете на ръководещото болшинство на ГЕРБ-СДС, ПП-ДБ и Движение за права и свободи. Противопоставиха се Българска социалистическа партия И " Възраждане ", а Има Такъв Народ се въздържа.
" Не би трябвало да се бърза с влизането в еврозоната на някогашните социалистически страни, тъй като ще изостанем повече от това, което сме сега. Дания и Швеция не са в еврозоната, само че са в първата петица по икономическо развиване, преди Германия ", съобщи Борислав Гуцанов от социалистическата партия по време на дебатите.
На процедура със закона се регламентира трансформацията на Българска народна банка, която се постанова при замяната на валутния ръб и лв. с еврото. С новия закон управлението на Българска народна банка прави и някои промени, които, по думите на гуверньора Димитър Радев, са обсъждани от дълго време. Пример за това е повдигането на личния капитал на Българска народна банка от 20 млн. лева, заложен още през 1997 година, на 1 милиарда лева Според Радев след изтеглянето на този към 1 милиарда евро запасите на Българска народна банка ще продължат да са внушителни Ц към 35 милиарда евро. С новия закон бе признато те да могат да се влагат и в малко по-рискови активи. Дори тогава, по думите на Димитър Радев, Българска народна банка ще остане една от най-консервативните централни банки.
В законопроекта се урежда още статутът на еврото като парична единица, дефинира се дизайнът на националната страна на разменните евромонети, стартирането и изваждането от обращение, замяната, обмяната и възпроизвеждането на евробанкноти и евромонети.
Сред огромните промени в закона е и отпадането на функционалността на Българска народна банка да дефинира процентите на минималните запаси, които банките би трябвало да държат, и утвърждава изискванията и условията за осъществяването им. Българска народна банка увеличи равнището им на 12% през лятото, а в еврозоната те са едвам 1%, въпреки и там да се обмисля повдигането им като част от битката с инфлацията.
Новият закон дефинира и нова роля на шефа на централната банка - той ще управлява Българска народна банка, ще взе участие в определянето на паричната политика на Европейския съюз и ще съставлява българската централна банка както на открито, по този начин и пред националните органи.Запазват се трите съществени ръководства в БНБ  " Емисионно ", " Банково " и " Банков контрол ".
С новия закон се планува и фрапантно стягане на режима за класифицирана информация, тъй като управлението на централната ни банка към този момент ще има достъп до всички въпроси за евробанкнотите и евромонетите.
Източник: duma.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР