България внася над 51,251 млн. евро в Паневропейския гаранционен фонд

...
България внася над 51,251 млн. евро в Паневропейския гаранционен фонд
Коментари Харесай

Внасяме над 51 млн. евро в Паневропейския гаранционен фонд за COVID-19 |

България внася над 51,251 млн. евро в Паневропейския гаранционен фонд за минимизиране на икономическите последствия от ковид, oбяви държавното управление.

Министерски съвет предложи на Народното събрание да ратифицира съглашението за принос сред България и Европейската капиталова банка, както и Споразумението за гаранция при първо поискване сред първичните гаранти и присъединяващите се след това гаранти.

Това е нужно, след като на 9 юли 2020 година страната ни подписа двете съглашения, а от страна на Европейска инвестиционна банка те бяха подписани на 24 август 2020 година

На 23 април 2020 година беше основан Паневропейският гаранционен фонд, който е част от цялостния пакет от ограничения на Европейския съюз и Европейската капиталова банка за минимизиране на икономическите последствия на пандемията от COVID-19. Създаването му е в размер на 25 милиарда евро.

Крайните получатели на парични средства са главно дребни и междинни предприятия, както и предприятия със междинна капитализация - корпорации и обществени предприятия, предоставящи значими услуги, по-специално в региона на опазването на здравето, медицинските проучвания и образованието.

Приносът на участващите страни членки във фонда става със съглашение за принос, което е подписано сред страната членка и Европейска инвестиционна банка. С него се дефинира и финансовият принос на държават, критериите за допустимост, това, което ще се подсигурява по линия на фонда, равнищата на риска, поемащи се от Европейска инвестиционна банка и ЕИФ, както и начисляваните такси и лихви.

Размерът на приноса се дефинира като % от общия размер на фонда - 25 милиарда евро, който подхожда на каузи на страната членка в капитала на Европейска инвестиционна банка. Делът на България в капитала на Европейска инвестиционна банка е в размер на 0,21 % и надлежно гаранцията, която страната ни ще даде на Фонда е в размер на 51 251 027,24 евро или 100 238 296,60 лв..

С подписването и утвърждението от Народно събрание на двете съглашения се обезпечава присъединяване на страната ни в Паневропейския гаранционен фонд, което е належащо изискване за включването й в обсега на допустимите за финансиране по фонда страни.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР