България винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския

...
България винаги е подкрепяла и ще продължи да подкрепя европейския
Коментари Харесай

Габриел към Фидан: България ще продължи да подкрепя европейския път на Турция

България постоянно е подкрепяла и ще продължи да поддържа европейския път на Турция.
Това сподели пред публицисти вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел на взаимна конференция с турския си сътрудник Хакан Фидан. Министърът на външните работи на Турция е напосещение в странатани по покана на Габриел.Българският вицепремиер акцентира и че страната ни приветства взаимното предложение на Европейска комисия и Върховния представител на Европейски Съюз за активизиране на връзките на Европейски Съюз и Турция.

„ България и Турция са другари, съдружници и стратегически сътрудници. Страните ни поддържат деен двустранен разговор, в центъра на който са добросъседство, взаимно почитание и общи ползи. Споделяме обща отговорност за мир, непоклатимост и сигурност в Югоизточна Европа и Черноморския район. “ - съобщи Мария Габриел. Тя благодари и за отправената покана от президента на Турция Реджеп Тайип Ердоган за публично посещаване в Турция след март.

Като съдружници в НАТО, България и Турция развиват партньорството си в стратегически области. Примери са основаването на Съвместната противоминна оперативна група в Черно море сред България, Румъния и Турция и защитата на въздушното пространство в границите на Интегрираната система на НАТО. Вицепремиерът акцентира и на значимостта на съдействието в региона на миграцията: „ Доброто и интензивно съдействие в битката против незаконната миграция, бързия продан на информация и отбраната на общата ни граница ще продължи и в бъдеще. “

Важен резултат от срещата на двамата външни министри бе основаването на експертна група " Енергетика и климат ". Министерствата на външните работи на България и Турция ще координират дневния ред и взаимната работа.

Вицепремиерът приветства също по този начин желанието на Турция да показа многонационално досие за „ Културата на киселото мляко “ в границите на Конвенцията на ЮНЕСКО за запазване на нематериалното културно завещание. Тя съобщи, че от своя страна България ще оцени поддръжката на Турция за основаването на Регионален център за подводно културно завещание в Черно море със седалище в страната ни.

„ Ще продължим да надграждаме взаимната ни работа в сферите на стопанската система, търговията, вложенията, инфраструктурата, превоза, нововъведенията и културата. Чрез вложенията в новаторски предприятия можем да допринесем за развиването на районите и подкрепим новото потомство иноватори. Днешната аудиенция е обръщение за волята да надграждаме постигнатото и дадем общ отговор на районни и световни провокации. Общите провокации можем да превърнем във благоприятни условия за хората, стопанската система и бизнеса “, разяснява още Мария Габриел.

Стокообменът сред България и Турция надвиши седем милиарда $, бихме желали да реализираме задачата от 10 милиарда допустимо най-скоро. Това казаминистърът на външните работи на Турция Хакан Фидан.

Днес повече от всеки път се нуждаем от рационални политики, които дават приоритет на сигурността и стабилността в нашия район. Като страни от района би трябвало да задълбочим и засилим съдействието си. Турция реализира по суша през България съвсем целия си експорт за Европа. Анкара се пробва да улесни прекосяването на границата на камионите, разяснява той и добави, че този въпрос е бил обиден и през днешния ден.

Обсъдена е и войната в Украйна. Доволни сме от основаването наПротивоминна военноморска група в Черно море(МСМ Black Sea). Ще продължим да прилагаме прецизно конвенцията от Монтрьо, съобщи Фидан.

Почти целия си експорт за Европа Турция реализира по сухоземен път през България. Поради тази причина сме в непрекъснат контакт с българските управляващи, с цел да улесним прекосяването на границата на камионите ни, разяснява министърът и добави, че този въпрос е бил обиден и през днешния ден. България е главен маршрут на жителите ни, живеещи в Европа, добави той.

Във време, в което сме изправени пред провокации като тероризъм и противозаконна миграция, всички наши институции си сътрудничат с българските си сътрудници. Мюсюлманското население в България е друго значимо измерение на нашите връзки, означи Фидан.

Отдаваме огромно значение и на реставрацията и съживяването на нашето културно завещание в България по метод, който да дава отговор на духа на съдействието посред ни, сподели още министърът.

По-рано министърът на външните работи на Турция Хакан Фидан се срещна и с номинираните за съпредседатели на Движение за права и свободи ДелянПеевски, ръководител на парламентарната група на Движение за права и свободи и доцент доктор Джевдет Чакъров в формалната резиденция на посолството на Турция в София, оповестиха от пресцентъра на партията.

Министърът на външните работи на ТурцияХакан Фидан е на публично посещаване в България по покана на вицепремиера и министър на външните работи Мария Габриел, заяви пресцентърът на външното министерство.

В програмата на визитата през днешния ден са планувани и пленарни диалози сред двете делегации. Ще бъдат дискутирани настоящи въпроси от двустранния и интернационалния дневен ред. В рамките на деня Хакан Фидан ще има срещи с представители на законодателната и изпълнителната власт в България, както и с основния мюфтия.
Източник: faktor.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР